Hyppää sisältöön

Museovirasto hermostui Hämeenlinnan toriparkista

Museovirasto seuraa tarkkaan Hämeenlinnan suunnitelmia rakentaa pysäköintihalli torin alle. Viraston mukaan valtakunnallisesti arvokkaan kulttuuriympäristön ilme muuttuisi liikaa. Lisäksi torin arkeologiset tutkimukset vaativat selvittämistä. Kymmenen vuotta sitten peruskorjattu tori maksoi noin miljoona euroa.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnan toriaukio on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö eli RKY- alue, kertoo museoviraston intendentti Eeva-Liisa Schoultz.

- Emme katsele nykyisiä toriparkkisuunnitelmia hyvällä. Torin ilme muuttuu niissä liikaa. Olemme kertoneet kantamme suunnittelutahoille jo lokakuussa. Rakennukset eivät kuulu torille.

Emme katsele nykyisiä toriparkkisuunnitelmia hyvällä.

Eeva-Liisa Schoultz

Tori sijaitsee vähän tutkitun Saaristen latokartanon tienovilla, joten myös arkeologinen tutkimustyö on välttämätöntä, mikäli toriparkkia aletaan rakentaa.

- Torin alla mahdollisesti olevat talorakennelmat ovat erittäin kiinnostavia. Ja niiden pitäisi kiinnostaa myös hämeenlinnalaisia, toteaa Schoultz.

Kivinen urakka

Torin keskustan kehäympyrän purkaminen tarkoittaisi kunkin sektorin kivien keräämistä ja numeroimista säkeittäin. Myös kivetysten välinen hiekka-sementti seos vaatii kunkin kiven puhdistamista, mikäli ne aiotaan käyttää uudelleen.

- Torin kivetystä tehtiin kaksi vuotta, sitä ei voi rakentaa talvella. Kivimies Pentti Nyholm muistelee, että kivien naputtelu oli armoton urakka.

Tuolloin koko torin peruskorjauksen kustannusarvio vesijohto ja sadevesiviemäreineen kaikkineen oli 6,3 miljoonaa markkaa eli noin miljoona euroa.

Hämewiki kertoo, että vuonna 1995 tehtiin torin uudistamisesta alustava suunnitelma, johon kaupunkilaisten toivottiin osallistuvan. Torin tiimoilta käytiin vilkasta keskustelua. Torin kiveys, kalusteet ja kaikinpuolinen varustus oli rapistunut. Kenttäkiveys oli painunut ja sitä oli paikattu. Pyrkimyksenä oli korjata tori toimivammaksi ja tiloiltaan selkeäksi kuitenkin niin, että sen historiallinen laatu ei kärsi.

Vuonna 1999 toteutettiin pitkään suunniteltu torin päällystäminen noppakivillä. Kaikkiaan torin pintaan on upotettu arviolta 571 000 kiveä. Ennen kunnostusta käytiin pitkä keskustelu siitä, päällystetäänkö tori pyöreillä mukulakivillä vai noppakivillä. Edellinen torikivetys oli sata vuotta vanha.

Vuonna 2006 peruskorjattiin läheinen toripuisto. Kirkkopuisto rakentui vuonna 1798 käyttöön vihityn kirkon, Pohjolan Pantheonin, ympärille. Kustaa III:n hoviarkkitehti Despréz:n suunnittelema kirkko on keskikaupungin vanhin rakennus.

Suosittelemme sinulle