Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Suomi rankattiin jälleen ykköseksi kouluvertailussa

Mitalisijoilla oppimateriaalivalmistaja Pearsonin vertailussa ovat Etelä-Korea ja Hongkong. Perää pitävät Meksiko, Brasilia ja Indonesia.

Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi on arvioitu jälleen parhaaksi eri maiden koulujärjestelmiä vertailevassa tutkimuksessa. Oppimateriaalivalmistaja Pearsonin vertailussa käytiin läpi koulujen valmistuneiden määriä ja oppimistuloksia vuosina 2006 - 2010.

Muut Pohjoismaat sijoittuvat selvästi Suomea huonommin. Tanska on sijalla 12, Ruotsi sijalla 21 ja Norja sijalla 26. Pearsonin vertailussa oli mukana 40 maata.

Suomen ohella parhaimmiksi rankattiin joukko aasialaisia koulujärjestelmiä. Hopeasijalla on Etelä-Korea ja pronssisijalla Hongkong. Huonoimmiksi arvioidaan Meksiko, Brasilia ja Indonesia.

Pearsonin mukaan parhaimmiksi arvioitujen Suomen ja Etelä-Korean koulujärjestelmien välillä on paljon eroja, mutta yhteistä maille on koulutuksen arvostaminen kaikissa sosiaaliryhmissä. Kummassakin maassa oppilailla on rajallinen mahdollisuus valita koulunsa. Sen sijaan viidennellä sijalla olevassa Singaporessa valinnanvapaus opinahjon suhteen on maailman suurin.

Vertailussa korostuu myös koulutettujen opettajien merkitys. Sen sijaan opettajien korkeiden palkkojen ja oppimistulosten välillä ei havaittu olevan selkeää yhteyttä.

Aasiassa vanhempien lapsilleen asettamilla vaatimuksilla on yhteys näiden hyvään koulumenestykseen.

Suosittelemme