Hyppää sisältöön

Tiesitkö? Kranssi on kiellettyä kauneutta rappukäytävässä

Joulukranssi kerrostalon rappukäytävässä on kaunis mutta samalla paloturvallisuusriski. Paloviranomainen on armoton: Kranssia ei saa laittaa huoneiston ulko-oveen.

Tapio Pukkila

Joulun aikaan ovikranssit yleistyvät. Kransseja näkee huoneistojen ovissa myös kerrostalojen rappukäytävissä. Tämä ei ole kuitenkaan sallittua paloturvallisuusriskin vuoksi.

- No, kyllä valitettavasti näin on. Kyllä se on ehdoton kielto, sanoo valvontapäällikkö Veli-Pekka Laaksonen Satakunnan pelastuslaitokselta.

- Ovessa kranssit ovat poistumisreitillä eli uloskäytävälllä, eikä siellä saa säilyttää palavaa materiaalia. Siinä on riski, että ne voivat houkutella ilkivaltaan ja siitä voi syntyä isokin katastrofi.

Ei mikään uusi viranomaismääräys

Valvontapäällikkö Veli-Pekka Laaksonen muistuttaa, että määräys ei ole uusi vaan perustuu pelastuslakiin. Tämä on kuitenkin saattanut unohtua, kun kranssit ovat yleistyneet viime vuosina.

- Ei tämä mikään uusi asia ole. Kyllä se on pitkään ollut pelastuslaissa. Ennen kaikkea tässä halutaan ylläpitää asukkaiden ympäristö turvallisena. Ihmiset ovat ehkä ajattelemattomuuttaan alkaneet laittaa niitä porraskäytäviin, pohtii valvontapäällikkö Laaksonen.

Paloviranomaisillla ei ole mitään erityistä porrashuonevalvontaa, mutta huomattaessa kranssit vaaditaan ottamaan pois ovesta.

Turvallisuudesta vastaavat asukkaat

- Kiinteistön turvalllisuudesta vastaavat asukkaat itse ja taloyhtö. Turvalllisuus on jokaisen asia, valvontapäällikkö Laaksonen muistuttaa.

Kerrostalojen käytävissä näkee ovikranssien lisäksi myös muovimattoja, vaunuja ja muitakin esineitä.

- Mitään tämmöistä tavaraa ei saa säilyttää käytävässä. Ja pitää muistaa, että joka niitä sinne kerää, vastaa myös siitä, jos jotain vahinkoa tapahtuu.

Valvontapäällikkö Laaksonen ei muista ovikranssien aiheuttamia todellisia vaaratilanteita. Sen sijaan käytävillä pidetyistä lastenvaunuista on kokemuksia.

- No,  suoranaisesti kransseista ei ole tietoa, mutta lastenvaunuja on porraskäytävässä sytytetty ilkivaltaisesti palamaan ja siitä on aiheutunut melkoisia uhkatilanteita. Pahin skenaario on, että menetetään ihmishenkiä savumyrkytyksessä.

Suosittelemme sinulle