Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Amerikkalainen jättikustantaja nappasi suomalaisen esikoiskirjailijan

Emmi Itärannan esikoisteos Teemestarin kirja julkaistaan keväällä 2014 Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Australiassa. Sopimusta pidetään suomalaisittain merkittävänä kansainvälisenä läpimurtona.

Makean veden loppuminen uhkaa tulevaisuuden ihmisiä esikoiskirjailija Emmi Itärannan romaanissa Teemestarin kirja. Itäranta oli tammikuussa 2012 Aamun kirjassa Nadjan ja Sepon vieraana.
Jonni Aromaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Emmi Itäranta (s. 1976) on saanut sopimuksen amerikkalaisen jättikustantajan HarperCollinsin kanssa. Itärannan esikoisteos Teemestarin kirja julkaistaan keväällä 2014 Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Australiassa.

Sopimusta pidetään suomalaisittain merkittävänä kansainvälisenä läpimurtona.

- Tällä hetkellä on olo, että tätä on vaikea uskoa todeksi, koska vielä puolitoista vuotta sitten en tiennyt julkaiseeko kirjaani kukaan koskaan millään kielellä. En voi sanoa muuta kuin että olen todella yllättynyt ja yritän tässä sulatella asiaa, Itäranta kertoo puhelimessa.

HarperCollins hankki samalla sopimuksella englanninkieliset oikeudet myös Itärannan tulevaan teokseen.

- Aihe ja ensimmäiset luvut uuteen kirjaan ovat olemassa, mutta teos on alkuvaiheessa. Se ei välttämättä ole valmis ensi vuonna eikä seuraavana. Siitä tulee todennäköisesti jonkinlainen dekkari, joka on hiukan uuskummaan kallellaan.

Itäranta on jo huomattu Suomessa

Itäranta sai keskiviikkona esikoiskirjastaan Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon.

Palkintoperustelujen mukaan romaanista kasvaa arvoituksellinen allegoria totuuden, vapauden ja lojaliteetin ongelmista.

Teosta pidettiin taitavana science fictionia ja ikiaikaista utopia-perinnettä yhdistelevänä dystopia-kuvauksena.

- Olen aina ollut kiinnostuneempi kirjoittamaan tarinoita, joiden maailma poikkeaa tästä meidän arkitodellisuudesta. Minusta sci-fi ja fantasia tarjoavat mielikuvitukselle enemmän käyttömahdollisuuksia kuin realistinen fiktio.

Tampereella syntynyt Itäranta työskentelee Kentin yliopistossa Canterburyssa, Isossa-Britanniassa. Hän on toiminut muun muassa dramaturgina, käsikirjoittajana, teatterikriitikkona ja tiedottajana.

- En vielä ole oikein päättänyt mitä teen työasian suhteen, mutta kyllä minä vakavasti harkitsen sitä mahdollisuutta, että ottaisin enemmän aikaa kirjoittamiselle. Jää nähtäväksi miten työn ja kirjoittamisen yhteensovittaminen onnistuu.

Suosittelemme