Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Suomen Lucia haluaa tuoda iloa

Julia Hanhikoski on valittu Suomen Lucia-neidoksi. Vuonna 2010 Kokkolan Lucian kynttiläkruunua kantanut 18-vuotias abiturientti on huomannut ilon, jota Lucia-neito välittää ympärilleen.

Julia Hanhikoski
Kuva: Raila Paavola / Yle Keski-Pohjanmaa
Raila Paavola
Avaa Yle-sovelluksessa

Tieto valinnasta teki uuden Lucian olon ”epätodelliseksi”. Varmaa on ainakin se, että kiirettä riittää: joulukuuksi varattuna on jo 70 eri tilaisuutta.

- Koko Suomen Lucian tehtävistä meille ehdokkaille ei ole paljon kerrottu, mutta se on oin kuukauden mittainen pesti, jonka aikana kierretään ympäri Suomen. Aluksi Helsingissä, mutta sitten myöhemmin parin päivän ajan Pohjanmaalla.

Hienoja muistoja

Viimeistä vuotta lukiossa opiskeleva Julia Hanhikoski oli Kokkolan alueen Lucia vuonna 2010. Tuosta ajasta jäivät mieleen monet asiat: kruunajaiset kirkossa ja erilaisten ihmisten tapaaminen.

- Kävimme esimerkiksi päiväkodissa. Sain myöhemmin kuulla, että lapset olivat tehneet meidän kuvilla varustetuista äänestyslipuista nukkeja. Niille oli piirretty vaatteita ja niillä oli leikitty. ”Olen Stefanie, numero tämä ja tämä”… Nukeilla oli sitten leikitty monta viikkoa eteenpäin! Pojatkin halusivat olla Lucia-neitoja, koska oli niin mukavaa, kun Lucia-neitoja oli käymässä!

- Kun olimme Kokkolassa vanhainkodissa, eräs vanha rouva oli viikkoa myöhemmin edelleen puristanut kädessään meidän jättämää Lucia-neidon tervehdystä. Se oli niin tärkeää hänelle! Siitä huomasi, kuinka iso asia oli vanhoille ihmisille, että joku kävi katsomassa.

Pojatkin halusivat olla Lucia-neitoja, koska oli niin mukavaa, kun Lucia-neitoja oli käymässä!

Valtakunnalliseksi Lucia-neidoksi valittu Julia Hanhikoski on laulanut ihan pienestä asti, myös piano ja huilu ovat tulleet soittimina tutuiksi.

- Olen esiintynyt aika paljon, mutta kotona laulan niin ahkerasti, että aina kaikki eivät jaksa kuunnellakaan! Koiralle tulee laulettua paljon, nauraa Hanhikoski.

Lucian päivää vietetään 13. joulukuuta. Suomen Lucia-neidon valinnasta vastaa Folkhälsan yhteistyössä Hufvudstadsbladetin, Yle Femman ja Radio Vegan kanssa.

Suosittelemme sinulle