Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

"Luokassakin kaikki on periaatteessa muotoiltua"

Muotoilukasvatus halutaan pysyväksi osaksi kaikkien Suomen koulujen opetusta. Parhaillaan muotoilukasvatusta kokeillaan kahdessa koulussa Porvoossa ja Lapinjärvellä. Tarkoitus on kehittää muotoilukasvatuksesta selkeä opetuspaketti, joka olisi helppo ottaa käyttöön missä tahansa.

Koululaiset perehtyvät pakkaussuunnitteluun.
Kuva: Yle
Hanna Terävä
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapinjärven Porlammilla Hilda Käkikosken koulussa on menossa muotoilukasvatustunti. Tällä kertaa oppilaat tekevät pakkaussuunnittelua ja kuudesluokkalainen Sonja valmistaa suklaakeksipakettia.

- Siihen tulee kaikkia tuotetietoja ja ainakin sellainen lause, että yksi suklaakeksi päivässä pitää sinut onnellisena, se on tunnuslause näille, Sonja kertoo.

- Tässä on norsun maitoa, tästä pillistä voi juoda sitä ja se kuvaa sitä sen kärsää ja tässä on sen korvat, esittelee omaa tuotostaan puolestaan viidesluokkalainen Arttu.

Muotoilukasvatusta kokeillaan tämän lukukauden Porlammin lisäksi Porvoon Keskuskoulussa. Oppilaat ovat olleet uudesta oppiaineesta innossaan.

- Mun mielestä se on aika mahtavaa, kun valittiin vaan kaksi koulua ja me ollaan aika pikkukylässä, niin on se kiva, että just meidän koulu valittiin, Arttu sanoo ylpeänä.

Muotoilukasvatus pysyväksi osaksi opetusohjelmaa

Eri ikäiset oppilaat osallistuvat kerran viikossa muotoilukasvatustunnille, jonka teemat vaihtuvat. Syksyn aikana lapset ovat ehtineet mm. suunnitella postilaatikkoja ja rakentaa robotteja.

Tunneilla havainnoidaan ympärillä näkyvää muotoilua, keskustellaan ja ennen kaikkea tehdään. Lapset saavat itse toimia graafikkoina ja teollisina muotoilijoina, kertoo projektia vetävä Uudenmaan läänintaiteilija Mari Savio.

- Täydellinen lopputulos ei ole mikään pointti, vaan pointti on se oman idean kehittäminen ja asiasta innostuminen. Tämä saa kaikki lapset mukaan helpommin, kuin sellainen työskentely, jossa voi olla vain oikein tai väärin, koska tässä se oma näkemys ratkaisee.

Melkein missä tahansa ammatissa muotoiluosaaminen on iso plussa jatkossa ja siksi sen opettaminen kouluissa on ihan välttämätöntä.

Mari Savio, Uudenmaan läänintaiteilija

Kokeilun avulla on tarkoitus kehittää muotoilukasvatuksesta nettiin opetuspaketti, jonka opettajat ympäri Suomen voisivat helposti ottaa käyttöön. Tavoitteena on saada muotoilukasvatus pysyväksi osaksi peruskoulujen opetusohjelmaa.

Se on Savion mukaan tulevaisuudessa entistä tärkeämpää, sillä lapset tulevat kasvamaan sellaiseen yhteiskuntaan, jossa muotoilu on osa joka ikisen ammattia.

- Muotoilukasvatuksen pitäisi olla ihan yhtä luonteva osa peruskoulua ja kasvatusta, kuin kuvaamataito ja käsityöt. Muotoilu on melkein suurempi osa ihmisen arkea, kuin edellä mainitut. Melkein missä tahansa ammatissa muotoiluosaaminen on iso plussa jatkossa ja siksi se on minun mielestä ihan välttämätöntä.

Muotoilua on kaikkialla

Muotoilu käsitteenä voi olla vaikea ymmärtää, mutta tekemisen kautta se on avautunut lapsille. Ainakin Unelmaminttupirtelön pakkausta suunnitteleva viidesluokkalainen Pauliina tietää nyt, mitä muotoilu on.

- Nyt, kun on ollut täällä mukana, niin tietää mitä muotoilu on. Se on asioiden tai esineiden suunnittelua.

- Muotoilua on periaatteessa joka puolella, täällä luokassakin kaikki on periaatteessa muotoiltua. Sitä esiintyy tosi paljon, vaikka mä en edes tiennyt sitä, Sonja jatkaa.

Innostus tekemiseen näkyy lasten kasvoilta ja kaikki toivovat muotoilukasvatuksen jatkuvan koulussa kokeilun jälkeenkin.

- Se on tosi kivaa, koska saa askarrella ja tehdä kaikkea hauskaa, kiteyttää Pauliina.

Suosittelemme