Hyppää sisältöön

Kyllönen: Rukalla on aina erityisarvo

Anne Kyllönen pani itsensä kaksi vuotta sitten tiukan paikan eteen: tulosta ja kehitystä olisi tultava tai muuten käyttöön otettaisiin B-suunnitelma. Menestys on ollut viime aikoina sen verran hyvää, ettei Kyllösen ole tarvinnut katua hiihtäjän uran valintaa.

Anne Kyllönen Kuva: Lehtikuva

Viime kauden Rukan mini-tourin sprintissä paras suomalainen oli yllättäen Anne Kyllönen. Kajaanilainen oli tehnyt matkaa maajoukkueeseen jo hyvän aikaa, mutta oli kuitenkin monelle varsin tuntematon. Rukalta alkoi Kyllösen todellinen murtautuminen kohti maailman kärkeä.

- Tämä on tärkeä paikka ja sillä on minulle erityisarvo. Viime vuodelta muistan etenkin yleisön kannustuksen. En pääse enää yllättämään, mutta toivottavasti pystyn pitämään tasoni. Kisa on aina kova ja sprintti on aina sellainen, ettei voi tietää, mitä tapahtuu, Kyllönen totesi.

- Sprintti on yksi päämatkoistani, kun taas lauantain vitosen vaparin kisa on erittäin mielenkiintoinen. Sunnuntain kymppi sen sijaan on täysin taistelua, kun peräkanaa lähdetään ja rata on tuollainen nousu-lasku-nousu-lasku-rata. Viime vuodelta muistan sen, että raskas se ainakin oli. Vauhdikkaita laskuja ja mutkaa johonkin suuntaa, ei palauttavia.

Rohkeutta hiihtämiseen ja kovaan harjoitteluun

Kyllönen on ottanut valmentajansa Jari Karinkannan tämän kauden mittaisen aikalisän ja valmentautuu tällä hetkellä vain maajoukkueen mukana. Erityisesti päävalmentaja Magnar Dalenin kanssa hän on löytänyt yhteisen sävelen.

- Tämä on jotenkin helpompaa. Olemme niin paljon reissussa ja maajoukkuevalmentajat ovat niitä, jotka näkevät tekemistämme, he tietävät olosuhteet ja pystyvät reagoimaan siihen, mitä kannattaa tehdä milloinkin, Kyllönen selvitti.

Kyllösen mukaan Dalen on korostanut hänelle yleisen kovuuden tärkeyttä ja sitä, että hiihtäjän pitää pystyä hiihtämään pitkiä matkoja alusta loppuun kovaa. Lisäksi hän on painottanut rohkeutta hiihtämiseen ja kovaan harjoitteluun.

- Minulla on tavoitteena menestyä kokonaismaailmancupissa ja sprintticupissa, joten Rukan jälkeen lähden Kanadan-kiertueelle. Siellä on kolme sprinttiä ohjelmassa, joten se on minulle tärkeä turnee. Jos minut valitaan, niin totta kai lähden myös Tour de Skille.

Rohkea askel ammattilaiseksi

Kyllönen on asettanut tulevaisuuteensa vain hiihdollisia tavoitteita, sillä hän haluaa katsoa hiihtokortin loppuun asti läpi ja vasta sen jälkeen ottaa selville, mitä elämä tuo tullessaan.

- Tein 18-vuotiaana ratkaisun, että lähdin kokeilemaan ammattiurheilua. Toissa talvena tuli menestystä ja hyviä kisoja maailmancupissa. Se toi itseluottamusta, että tämä homma toimii ja tässä on mahdollisuus menestyä.

Opiskella voi vaikka koko loppuelämänsä, mutta huippuhiihtoa ei.

Anne Kyllönen

Kyllönen myöntää, että parin viime vuoden aikana paljon on muuttunut. Hän on joutunut tottumaan matkustamiseen ja siihen, että koti on siellä, missä sillä hetkellä sattuu olemaan. Toisaalta hän on ollut tyytyväinen tilanteeseensa, sillä se on ollut juuri sitä, mitä hän on halunnut tehdä.

- Kaksi vuotta sitten pistin itseni aika tiukoille. Päätin, että jos homma ei lähde etenemään tai selvää kehitystä ei tapahdu, niin sitten pitää oikeasti katsoa, lähdenkö koulun penkille ja unohdan huippu-urheilun.

Kyllösellä on edelleen opiskelupaikka odottamassa Kajaanin ammmattikorkeakoulussa, mutta se saa näillä näkymin odottaa vielä pitkään.

- Urheilijoiden pitäisi nykyisin ottaa rohkeammin askel eteenpäin ja yrittää huipulle. Usein jäädään siihen tilaan, että käydään koulua ja yritetään sitä kautta huipulle ja sitten ei kummastakaan tule mitään. Opiskella voi vaikka koko loppuelämänsä, mutta huippuhiihtoa ei.

Suosittelemme sinulle