Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Puhuva robotti lentää japanilaisastronautin juttuseuraksi

Pieni androidi tunnistaa isäntänsä kasvot ja puhuu hänelle japania. Projektin varsinainen suuri tavoite on ihmisten yksinäisyyden helpottaminen Maassa, tekijät kertovat.

Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Japanilainen astronautti saa puolen vuoden avaruusmatkalleen seurakseen puhuvan robotin. Mekaaninen seuralainen lähetetään kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle ensi kesänä odottelemaan astronautti Koichi Wakataa, joka liittyy ISS:n miehistöön syyspuolella.

34 sentin korkuinen ja kilon painoinen androidi eli ihmistä jäljittelevä robotti ohjelmoidaan tunnistamaan Wakatan kasvot ja keskustelemaan hänen kanssaan japanin kielellä. Projektin sivulla julkaistussa piirroskuvassa androidi näyttää tomeralta avaruussoturilta.

Otus nimetään yleisöehdotusten perusteella. Sillä on myös kaksoisveli, joka jää Maahan hoitelemaan Japanin avaruusohjelman PR:ää.

Ihan silkkaa seuranpitoa ja mainosta varten robottia ei ole kehitelty, vaan se ottaa myös valokuvia ja lähettää maahan tietoja ISS:n japanilaisesta laboratoriosta, kun Wakata hoitaa omia tehtäviään aseman komentajana.

Projektin verkkosivun mukaan androidiohjelmalla on kuitenkin yksi tavoite yli muiden: sillä pyritään löytämään ratkaisuja maanpäällisiin ongelmiin eli ihmisten yksinäisyydentunteisiin nyky-yhteiskunnassa, jossa yhä useampi asuu yksin.

Suosittelemme