Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

"Yhdysvallat lukkona Lähi-idän rauhalle"

Suomen ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen mielestä Yhdysvallat on lukkona Israelin ja palestiinalaisten väliselle rauhalle. Asian todistaa Salolaisen mielestä se, että Yhdysvallat vastusti palestiinalaisille annettua YK:n tarkkailijavaltion asemaa.

YK:n yleiskokous hyväksyi palestiinalaisten aseman YK:n tarkkailijavaltiona ja Suomi tuki tätä kantaa. Kuinka merkittävästä päätöksestä oli kyse ja kuinka merkittävä oli tämä meikäläisten kannanotto, kysyi Aamu-tv. Vieraina ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen ja jäsenet Ilkka Kantola ja Tom Packalén. Kuva: Yle
Anne Pirskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Aamu-tv:ssä vieraillut Suomen ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) uskoo, että jos Yhdysvallat ottaisi näkyvämmän roolin Lähi-idän rauhan neuvotteluissa, tuloksia voisi syntyä. Hänen mukaansa Yhdysvallat ei omista sisäpoliittisista syistään uskalla ottaa näkyvämpää roolia.

Heillä on niin vaikutusvaltainen juutalaisväestö, jolla on sekä rahat että media käsissä aika paljon.

Pertti Salolainen

- Yhdysvaltojen on vaikea ottaa neutraalimpaa kantaa tässä Israel-Palestiina-asiassa, koska heillä on niin vaikutusvaltainen juutalaisväestö, jolla on sekä rahat että media käsissä aika paljon. Yhdysvaltain hallinto ei ole oikein uskaltanut lähteä sisäpoliittisista syistä tekemään riittävästi tämän asian kanssa. Tämä on surkea totuus Yhdysvaltojen politiikasta, sanoo Salolainen.

Yhdysvaltojen mukaan YK:n päätös on haitallinen ja lisää esteitä Lähi-idän rauhan saavuttamiselle.

"EU ei pysty vaikuttamaan tarpeeksi"

Salolaisen mukaan Euroopan unioni ei pysty toimimaan Israelin ja palestiinalaisten välisen rauhan saavuttamisessa riittävän tehokkaasti.

- EU on sen verran hajanainen, että meidän roolimme on moraalisissa kysymyksissä ja auttamisessa, Salolainen sanoo.

Hänen mukaansa ilman Yhdysvaltoja asiaan ei saada ratkaisua.

- Tilanne on yksinkertaisesti se, että ellei Yhdysvallat tässä ryhdy voimakkaampiin toimiin, niin mitään ratkaisua ei saada aikaan. Yhdysvallat on se lukko ja se avain tähän asiaan. Vain sitä kautta se vakavampi prosessi lähtee liikkeelle, että Yhdysvallat käy sellaisia keskusteluita Israelin kanssa, että he ymmärtävät asioiden muuttuneen, Salolainen kertoo.

Täydennys 7.1.2013: Salolaisen ensimmäiseen suoraan lainaukseen on lisätty sanat aika paljon.

Suosittelemme