Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Pohjoismaiden on nähty tuputtavan maailmalla liiallisella ylemmyydentunteella omia hyvinvointimallejaan. Tällä on saattanut olla yhteyttä myös esimerkiksi Suomen tappioon kamppailussa YK:n turvallisuusneuvostojäsenyydestä ja samalla Ruotsin häviöön ihmisoikeusneuvoston komission jäsenenä YK:ssa.
Niinistö nosti asian esille Yle Radio 1:n Tasavallan presidentin kyselytunti -ohjelmassa.
- Paitsi että me kärsimme todellakin kirvelevän tappion tässä turvaneuvostojäsenyydessä, melkein heti perään Ruotsi kärsi ehkä vieläkin kirvelevämmän tappion tietyllä tavalla ihmisoikeusneuvoston komission jäsenenä YK:ssa. He jäivät viimeiseksi äänestyksessä, hävisivät mm. Kreikalle ja Irlannille, Niinistö muistutti.
Niinistön mukaan nämä tulokset pistävät ajattelemaan, että onko pohjoismainen hyvä nyt jotenkin vastatuulessa.
- Se olisi aika erikoinen juttu, koska kuitenkin maailmalle selvästi, jatkuvasti, oikeastaan enenevin määrin arvostetaan pohjoismaista mallia ja sen hyviä yhteiskunnallisia tuloksia, Niinistö sanoi.
- Mutta että sitten torjuttaisiin nyt esimerkiksi Ruotsi olemassa mukana ihmisoikeusasioissa, niin se on jotenkin varsin ristiriitaista, koska jos nyt missä tahansa maailmankolkalla kysyttäisiin, onko Ruotsi liputtanut ihmisoikeuksia vai ei, niin kyllä vastaus olisi aina itse asiaan, että kyllä, ruotsalaiset tunnetaan siitä, tai suomalaiset rauhantahtoisuudestaan ja presidentti Ahtisaaren kautta rauhanvälittämisestä. Mutta siitä huolimatta tulee takkiin näissä äänestyksissä, Niinistö sanoi.
Niinistö kertoo kyselleensä maailmalla jo jonkin aikaa, miltä pohjoismainen menomme näyttää.
- Aika yksimielisesti tulee vastauksia, että kaikki asiat ovat teillä niin hienosti, mutta ei niitä pitäisi ehkä sitten tuoda minkäänasteisella ylemmyydentunteella ulos, Niinistö totesi.
- En ollenkaan väitä, että me olemme tietoisesti mitenkään ylemmyydentuntoisia olleet, mutta helposti ehkä sitten syntyy sellainen kuva, että kun me esittelemme hienoja mallejamme, niin kuulijalle voi yhtäkkiä tulla ajatus, että nuo ovat ihan ylimittaisia meille, eivät nuo oikein ymmärrä meidän lähtökohtiamme, Niinistö kuvaili.
Niinistö sanoi itse pyrkivänsä ottamaan tästedeskin paikalliset lähtökohdat huomioon ennen kuin tarjoaa muille kovin pitkälle kehitettyjä malleja.