Hyppää sisältöön

Keskustan kannatus on nousukiidossa

Keskusta on onnistunut kääntämään pohjalukemiin valahtaneen kannatuksen selvään nousuun. Yle Uutisten Taloustutkimukselta tilaamassa mittauksessa keskusta kamppailee jo toiseksi suurimman puolueen asemasta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Taloustutkimus mittasi oppositiopuolue keskustalle marraskuussa 18 prosentin kannatuksen. Se on 2,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin puolueen kannatus heinäkuussa. Elo, -syys- ja lokakuun lukuihin kannatuslukemia ei voi verrata, koska silloin Yle Uutisten teettämässä tutkimuksessa mitattiin kuntavaalikannatusta. Tällä kertaa palattiin kysymään, mitä puoluetta vastaajat äänestäisivät eduskuntavaaleissa.

Keskusta on jättänyt opposition kakkospuolueeksi perussuomalaiset, jotka saivat 16 prosentin kannatuksen. Perussuomalaisten kannatus on laskenut heinäkuusta 1,5 prosenttiyksikköä. Lukema on kuitenkin korkeampi kuin perussuomalaisten tulos lokakuun kuntavaaleissa.

Kokoomus on palauttanut itselleen aseman selvästi suosituimpana puolueena. Sen kannatus oli marraskuussa 21,1 prosenttia. Se on osapuilleen sama kuin viime kesänä, mutta samaan aikaan toisen päähallituspuolueen SDP:n suosio on valahtanut 18,8 prosenttiin. Vielä kesällä kahden suurimman puolueen kannatusero oli vain 0,5 prosenttiyksikköä.

Pienempien puolueiden kannatus ei ole kesästä juuri muuttunut.

Laaninen: Sipilä kova sana

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen iloitsee siitä, että puolue on onnistunut palauttamaan äänestäjien luottamuksen. Kuntavaalien mainoslauseen mukaisesti keskustaväki on köpötellyt kotiin.

- Kyllä tämä hyvä tulos on, mutta työ jatkuu, Laaninen sanoo.

Laaninen antaa keskustan noususta suuren kunnian myös puolueen uudelle puheenjohtajalle Juha Sipilälle. Viime kesänä puoluejohtoon noussut Sipilä aloitti haparoiden, mutta on saanut nyt puolueeseen uutta ryhtiä.

- Kaikki se palaute, mitä olemme viime viikkojen aikana saaneet, kertoo, että Sipilä on aika kova sana tällä hetkellä keskustan sisällä ja vähän laajemminkin, Laaninen hehkuttaa.

SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen muistuttaa, ettei yksikään suurimmista puolueista yltänyt kuntavaalien kannatuslukemiin. Syitä valtiovarainministeripuolueen alamäkeen hän etsii raskaasta hallitusvastuusta.

- Luvuissa näkyvät Kreikka-ratkaisut. Epävakaa tilanne aiheuttaa epätietoisuutta, Paananen ounastelee.

Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämää tutkimusta varten haastateltiin 3 391 henkilöä. Heistä puoluekantansa kertoi kaksi kolmesta. Virhemarginaali on 1,4 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Suosittelemme sinulle