Hyppää sisältöön

Ammattijärjestäjä kutsutaan nyt työpaikoille

Jokaisella on omat käsityksensä siitä, millaisessa ympäristössä on hyvä työskennellä. Ammattijärjestäjä kutsutaan työpaikalle, kun sähköpostit pursuavat viestejä, tiedonkulku tökkii ja avokonttori uhkaa hukkua paperien alle.

Kuva: Tanja Hannus / Yle

Ammattijärjestäjä Katriina Juoperi kesyttää työssään perheiden kaaosta, mutta nykyisin hänet kutsutaan myös työpaikoille kertomaan, miten hallita sähköpostitulvaa ja vanhoja papereita sekä kertomaan, kenen esteettisen silmän mukaan työpisteet pitäisi järjestellä avokonttoreissa.

- Tärkeintä on, että jokainen löytää omat tai yhteisiksi tarkoitetut työvälineet helposti ja nopeasti eikä ylimääräiseen etsimiseen tarvitse käyttää aikaa. Samoin on tärkeää, että työssä tarvittavat yhteystiedot ovat selkeästi näkyvillä, Juoperi sanoo.

Suosittelen toimistotalkoita, joissa työympäristö siivotaan ja järjestellään uudelleen

Katriina Juoperi

Se, miten siistin työympäristön haluamme, on yksilöllistä. Yksi haluaa, että mapit, kynät ja käsirasva ovat viimeisen päälle järjestyksessä. Toinen tarvitsee työpisteelleen läheisten valokuvia saadakseen inspiraatiota. Joku ei kärsi kaoottisesta työpöydästään, vaikka vieruskaveria se saattaa ärsyttää suunnattomasti.

- Työyhteisössä kannattaa kokoontua keskustelemaan yhteisistä pelisäännöistä: saako esimerkiksi radiota kuunnella tai miltä työpisteiden tulisi pääsääntöisesti näyttää. Jokainen työyhteisö luo itse omat toimintatapansa.

Tavaroita kolmen sukupolven takaa

Saadessaan kutsun järjestelemään työpaikkaa Juoperin tarvitsee tietää ennakkoon, mikä on ongelman ydin ja mitä asioita lähdetään korjaamaan. Onko tarpeen järjestellä työympäristöä vai olisiko syytä pitää sähköpostisulkeiset eli katsoa, mitä kaikkea sähköpostiin tulee ja tarvitaanko esimerkiksi kaikkia tilattuja uutiskirjeitä.

- Esimiehen johdolla voidaan päättää, mitä tietoa yrityksessä otetaan vastaan ja mitä ei. Jo tämä vie pois painetta ja kiirettä. Yhdessä voidaan myös sopia, kenelle kaikille viestejä lähetetään milloinkin ja koska on lupa olla itsenäinen asioiden hoitamisessa.

Juoperi näkee työssään yrityksiä, joiden tavarat ja järjestys ovat kolmen sukupolven takaa. Paikat papereineen ovat jääneet tietynlaiseksi ja vaikka ihmiset ovat vaihtuneet, kukaan ei uskalla koskea mihinkään - ei edes wc:ssä nököttävään ikivanhaan hajuvesipulloon.

- Suosittelen toimistotalkoita, joissa työympäristö siivotaan ja järjestellään uudelleen. Kiinnymme helposti esimerkiksi vanhoihin kurssimappeihin ja ajattelemme, että luen tuota sitten joskus uudelleen. Ja tiedämme jo etukäteen, ettemme tule lukemaan. Tieto on omaksuttu kurssipäivän aikana ja viiden vuoden takaiset tiedot päivitämme esimerkiksi verkossa.

Ammattijärjestäjä potkii lempeästi

Juoperi kuvaa työnsä tsemppiavuksi ja ylimääräisiksi silmiksi, joiden avulla hän lempeästi potkii ihmisiä luopumaan turhista tavaroista ja keskittymään olennaiseen.

Hän kutsuu yrityksen työntekijät yhteen kertomaan, miten yrityksellä menee ja miltä työympäristö heistä tuntuu.

- Ammattijärjestäjän käynnin olisi hyvä tulla yllättäen, jotta kukaan ei ala siivota ennakkoon.

Suosittelemme sinulle