Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kuusela: Hitonmoinen pelimies

Zlatan Ibrahimovicista on kasvamassa hyvää vauhtia Eiffel-tornin mittainen turistikohde Pariisiin, ainakin ruotsalaismatkailijoiden parissa.

Martti Kuusela
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaatimattomuus kaunistaa, sanoo suomalainen sananlasku. Tämä ei taida ihan sopia siihen kuvaan mikä suurella yleisöllä on Zlatanista, omien sanojensa mukaan Malmön elävästä legendasta.

Patrick Vieira, entinen huippupelaaja ja Zlatanin seurakaveri Juventuksesta ja Interistä pitää ruotsalaista miellyttävänä persoonana. Tosin hän on pelaaja, jolle kelpaa vain voitto.

On kuitenkin tosiasia, että Zlatan on hitonmoinen pelimies. Hän on pelaaja, joka pystyy voittamaan pelejä yksinään. Ruotsalaisen monet ratkaisut pelikentällä ovat ainutlaatuisia, zlatanimaisia, ennalta arvaamattomia.

Yle näyttää tiistaina millaisia juonia Zlatan ja Paris Saint-Germain ovat kehitelleet nujertaakseen illan vieraan FC Porton. Mestarien liigan lohkovaiheen viimeiset ottelut pelataan tiistaina ja keskiviikkona. 13 joukkuetta on jo selviytynyt 16 parhaan joukkoon. PSG ja FC Porto ovat porukassa mukana. Portolaisilla on koossa 13 pistettä, isännillä pinna vähemmän.

Molemmat joukkueet hävisivät viikonvaihteen ottelunsa. PSG hävisi Ranskan liigassa Nizzalle 1-2.  FC Porto kaatui Portugalin cupissa Bragalle 1-2, niin ikään vieraskentällä.

Kumpikin joukkue haluaa varmasti voittaa huomisillan matsin. Tappio ei olisi katastrofi. Olettaisi pelaajien esittävän parastaan, kun siirtoikkunat taas aukeavat tammikuussa. Parempaa näytönpaikkaa ei löydy kuin qatarilaisten rahamiesten ”olohuone”.

Voittaminen ei ole halpaa

Qatarilaisraha hankki Paris Saint-Germainin ja Zlatanin voittaakseen Mestareiden liigan ja saadakseen maailmanlaajuista julkisuutta omille vuoden 2022 MM-kisoille. Ruotsalaistähden myötä medianäkyvyys on taattu. Mestareiden liigan voitto puuttuu Zlataniltakin, tosin muuta menestystä on tullut roppakaupalla.

Helpolla eikä halvalla maanosamme seuramestaruutta ei saa, sen voi Chelsean omistaja Roman Abramovich todistaa. Vuosia kului siihen yhdeksän, valmentajia kahdeksan ja rahaa tiettävästi yli miljardi euroa. Pelaajiakin tuli ja meni.

Qatarilaiset ovat investoineet seuraan noin 250 miljoonaa euroa keväästä 2011. Zlatanhan ei ole ainoa ison rahan pelaajahankinta. Thiago Silva, Lucas Moura, Ezequeil Lavezzi, Javier Pastore, Jeremy Menez, Marco Verratti ja monet muut ovat vastanneet mammonan kutsuun. Lisää rahaa löytyy tarvittaessa. Jo viime vuonna PSG:n piti voittaa Ranskan mestaruus, mutta piskuinen Montpellier tuli ja vei ykkössijan nenän edestä.

Kapea joulukuusi

PSG:n valmentaja Carlo Ancelotti on suosinut pelijärjestelmää, jossa on neljän puolustuslinja, kolme keskikenttämiestä ja kolme kapealla operoivaa hyökkäävää pelaajaa, jotka ovat sijoittuneena joko joulukuusimaisesti 4-3-2-1 tai 4-3-1-2 keskikentän timantilla. Italialaisluotsi haluaa määrätä pelin tempon ja hallita keskikenttää laitapelin puuttumisen kustannuksellakin.

Mielenkiintoista on nähdä PSG:n hyökkäyspelaaminen. Zlatan on varmasti kärjessä. Ketkä kaksi tukevat häntä ja miten? Joulukuusikuvio on tuttu esimerkiksi Javier Pastorelle Palermon ajoilta. Ezequeil Lavezzi puolestaan tottui Napolin pelijärjestelmässä pelaamaan leveällä ja ylhäällä.

Nizzaa vastaan viime lauantaina PSG käytti joulukuusimuodostelmaa, jossa Zlatanin alapuolella pelasivat vasemmalla Menez ja oikealla Lavezzi.

Porton valmentaja Vitor Pereira suosii 4-1-4-1 systeemiä puolustettaessa. Tällöin tärkeä rooli on puolustuslinjan edessä pelaavalla Fernandolla. Hyökkäyspelissä systeemiksi kehittyy 4-3-3.

Kotiottelussaan pariisilaisia vastaan lokakuun alussa portolaiset hallitsivat peliä ja voittivat James Rodriquezin maalilla 1-0

Isännät hyökkäsivät laitojen, varsinkin vasemman puolen kautta, jossa Alex Sandro, Joao Moutinho ja Silvestre Varela rakensivat hyviä kombinaatioita. Oikealla laidalla James Rodriguez hakeutui usein keskelle ja teki tilaa nousevalle pakille. Keskikenttämies Moutinho on joukkueen avainpelaaja ja taktinen pomo kentällä.

Porton puolustuslinja pelasi tuolloin melko ylhäällä ja halusi pitää Zlatanin poissa omalta rangaistusalueelta toivoen etteivät Jeremy Menez ja Nene nouse boxiin.

PSG näytti puolustavan syvemmältä. Sen timanttikuvio keskellä pelasi liian kapealla. Vieraat odottivat Porton prässäävän ylhäältä, jotta pääsisivät iskemään nopeasti vastaan.

Mitään suurempia taktisia yllätyksiä kumpikaan valmentaja ei tuo huomiseen peliin. Portugalissakin muutokset jäivät pelaajavaihtoihin. Roolit pysyivät samana.

Uusi Pirlo

Molemmissa joukkueissa esiintyy kiinnostavia pelaajia. PSG:n Marco Verratti sekä Porton Jackson Martinez ja James Rodriguez ovat uusia nimiä, jotka ovat pelanneet vahvan syksyn.

Verrattia, uutta Pirloa, eivät viime kautena tunteneet edes kaikki italialaiset. 20-vuotias nuorukainen oli ehdolla Italian EM-miehistöön. Debyyttinsä hän teki kuitenkin vasta syksyllä Englanti-ottelussa. Ranskaa vastaan marraskuussa hän jo rakenteli Italian peliä Pirlon paikalla.

Pescarasta lähtöisin olevaa alempaa keskikenttämiestä haikailivat useat italialaisjoukkueet. Verratti itse olisi halunnut Juventukseen, hän päätyi kuitenkin Paris Saint-Germainiin. Ei mikään huono vaihtoehto. Carlo Ancelotti on antanut tulokkaalle peliaikaa ja kouluttanut häntä pelaajana sekä ihmisenä. Pirlon tavoin Verrattilla on oiva syöttövalikoima.

Italialainen oli loukkaantumisen vuoksi poissa Nizzan-pelistä. Toinenkin Italian maajoukkuemies maalivahti Salvatore Sirigu puuttui.

Löytöjä Kolumbiasta

FC Porto on löytänyt kultajyviä Etelä-Amerikasta, varsinkin Kolumbiasta. Ensin seura osti Radamel Falcaon noin 5,5 miljoonalla eurolla. Hänet myytiin noin 40 miljoonalla eurolla Atletico Madridille. Sitten tuli James Rodriguez. Hänestä maksettiin noin 5 miljoonaa euroa. Hyökkäävän keskikenttämiehen hinta lienee tällä hetkellä noin 30 miljoonaa.

Tänä kesänä FC Porto värväsi uuden Falcaon, 26-vuotiaan kolumbialaisen Jackson Martinezin. Meksikolainen Jaguares sai sentteristä noin 9 miljoonaa euroa. Muutaman kuukauden ja lukuisten maalien jälkeen Martinezin hinta lienee noin 20 miljoonaa euroa. Porton uusi maalitykki on 185 cm pitkä voimakas ja röyhkeä maalintekijä, joka on kuin kotonaan vastustajan rangaistusalueella.

Martinez ja Rodriguez ovat monen eurooppalaisen suurseuran kiikarissa.

FC Portoa täytyy onnitella pelaajien scouttauksesta ja hyvästä kaupankäynnistä. Portugalilaisethan tunnetaan löytöretkeilijöinä ja kauppamiehinä jo vuosisatojen takaa.

Martti Kuusela

Mestarien liigan ottelu PSG-Porto kello 21.35 TV2:lla ja Yle Areenassa.

Suosittelemme