Hyppää sisältöön

Ohvanassa kukoistaa kulttuuri

Ohvanan ja Pärnän kylät sijaitsevat lähellä Hammaslahden taajamaa. Matkaa Joensuun keskustaan on kolmisenkymmentä kilometriä. Ohvana -Pärnän kyläyhdistyksen toiminnan sydämenä toimii lakkautettu Ohvanan koulu, joka nykyisin tunnetaan Ohvanan kulttuuritalona.

Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Ohvanan kylälle koulu rakennettiin 1940-luvulla, kertoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Antti Lempinen.

- Tähän kyläläiset lahjoittivat ensimmäiset hirret. Osa niistä kerkesi jo pilaantua pihalla kun kunta ei saanut päätöstä tehtyä koulun teosta. Mutta sitten tehtiin! Siihen aikaan opettajille kuului pieni maatilkku, missä sai viljellä. Ja navetta, missä on vieläkin taitaa kolme parsipaikkaa lehmille ja vasikoille. Luontaistalous oli siihen aikaan muotia, Antti Lempinen valottaa koulun historiaa.

Ohvanan koulu lakkautettiin vuonna 2006 ja oppilaat siirtyivät muutaman kilometrin päähän Nivan kouluun. Se puolestaan lakkautettiin 2009 ja oppilaat siirtyivät käymään koulua Hammaslahdessa.

Kulttuuritalona koulu sai uuden elämän

Ohvanan koulun lakkauttaminen oli kyläläisille kova paikka. Se vaikutti myös kylätoimintaan. Nykyisin koulu on yksityisomistuksessa ja toimii kulttuuritalona.

- Nyt on taas pitkälti tämän kulttuuritalon ympäristössä toimintaa pyöritetty, iloitsee Antti Lempinen.

Kulttuuritalon isäntänä toimii taiteilija Samuli Moilanen. Kyläläiset valitsivat hänet itse ostajaehdokkaiden joukosta. Koulun haluttiin päätyvän käyttöön, joka palvelisi myös kyläläisiä.

Täähän on Pohjois-Karjalan ainoa kamarimusiikkisali.

Samuli Moilanen

- Ostin tämän 2007 yritystoimintaan. Musiikkia ja teatteria tässä harjoitellaan ja tehdään. Sitten tässä toimii kyläyhdistys sekä taiteellinen maalausliike. Puuhailua tässä riittää, tää on pitkä projekti ollut  ja jatkuu varmasti vielä pitkälle tulevaisuuteen, Samuli Moilanen kertoo.

- Täähän on Pohjois-Karjalan ainoa kamarimusiikkisali ja esittävään taiteeseen erikoistunut kulttuuritalo. Täällä on kerran kuussa suurin piirtein joku konsertti. Sit täällä on musiikkikoulutusta ja nimenomaan siis kulttuuria.

Kulttuuritapahtumien ansiosta Ohvanan maine on kiirinyt jo kauas. Tapahtumiin yleisöä saapuu Juuasta saakka.

Suosittelemme sinulle