Hyppää sisältöön

Pojille Cheekin nimikirjoitus tuliaisiksi Linnasta?

Juvalainen Tuula Pesonen viettää miehensä Anssin kanssa itsenäisyyspäivää tavallista juhlavammin, sillä edessä on Suomen syntymäpäiväjuhlat presidentinlinnassa. Perheen pojat odottavat iltaa aivan toisesta syystä.

Tuula Pesonen ja juhlapuku itsenäisyyspäivän kutsuille. Kuva: Tuula Pesonen
Sari Selin

Kun Presidentin kansliasta otettiin yhteyttä ja kysyttiin tarkkaa osoitetta ja puolison nimeä, aavistelin, että saattaa olla muutakin tulossa kuin joulukortti, nauraa Koikkalan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tuula Pesonen.

- Kutsu Linnaan oli mukava yllätys. Ihokarvat nousivat pystyyn, kun pitelin virallista kutsua kädessäni. Se on hieno tunnustus vuosien työstä oman kylän ja kylätoiminnan hyväksi. Koen että kutsu juhlaan on koko kylälle. Kun koko kylää ei voi presidentinlinnaan kutsua, jonkun on lähdettävä edustamaan.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja myöntää, että juhlallisuudet vähän jännittävät ennakkoon.

- Tottakai jännittää, vaikka eihän siellä juhlavieraat ole ihmisiä kummempia. Presidenttiparin olen tavannut, ja heitä minä en jännitä ollenkaan. He olivat Koikkalan kyläjuhlilla oikein mukavia, kuuluu Pesosen luonnehdinta kesän yhdestä kohokohdasta.

Kättelytilanteessa ei turhia löpistä

Koikkalan kyläyhdistyksen jäsenet ovat ottaneet itsenäisyyspäivän kutsun omakseen, ja kyläyhdistyksen sihteeri on ehtinyt jo selvittää juhlan etikettiä.

- Sihteeri tiesi kertoa, mitä ja miten sanotaan kun presidenttiparia tervehditään. Asiallisesti ilmoitetaan kuka on ja mistä tulee, ja toivotetaan tietenkin hyvää itsenäisyyspäivää. Eikä jäädä turhia löpisemään ellei jotain kysytä, kertaa Pesonen ystävien ohjeita.

Kutsu Linnan juhliin saapui postissa kolmisen viikkoa sitten. Kuva: Tuula Pesonen

Kyläyhdistyksen väki on luvannut viettää yhdessä pienimuotoista itsenäisyyspäivää ja katsella samalla Linnan juhlia televisiosta. Tuntuu kuin olisi urheilusuoritukseen menossa, kun on kannustusjoukot valmiina kotona, veistelee Pesonen.

Juhlapuvussa tummaa metsänvihreää

Kutsu itsenäisyyspäivän juhliin kolahtaa postilaatikkoon aina kovin myöhään. Se aiheuttaa päänvaivaa ainakin naispuolisille vieraille.

- Jos kutsu olisi tullut pari kuukautta aikaisemmin, olisin ehtinyt teettää juhlapuvun. Nyt onneksi löytyi yksinkertainen metsänvihreä iltapuku, joka laskeutuu kauniisti. Taftipukuun kuuluu myös pieni hartialiina. Mieheltä meni varmaan kymmenen minuuttia, kun vermeet oli sovitettu ja frakki valittu iltaa varten.

Tuntuu kuin olisi urheilusuoritukseen menossa, kun on kannustusjoukot valmiina kotona

Tuula Pesonen

Juhlavaatteen kruunaavat eteläsavolaisen Kaisu Mäkisen suunnittelemat hopeakorut, joita tuunattiin paremmin iltapukuun sopiviksi. Kahdeksansenttisillä juhlakengillä Tuula on kopistellut töissä useana päivänä, jotta ne tuntuvat mukavilta tanssiparketilla.

- Katsotaan nyt, päästäänkö tanssiparketille. Mies kun ei ole oikein innokas tanssimaan. Onhan valssi ja Tonava kaunoinen kyllä kaunis kappale, ja onhan siellä muitakin miehiä, naurahtaa Pesonen.

Itsenäisyyspäivä on tärkeä juhla

Pesosen perheessä itsenäisyyspäivää on vietetty hyvin perinteisesti. Kynttilöiden lisäksi ohjelmaan kuuluu Tuulan sanojen mukaan se ainut ja oikea Edvin Laineen tuntematon sotilas.

- Isäni oli sotaveteraani ja toinen ukkini jäi sotatantereelle, joten arvostan päivää todella paljon.

Helsinkiin Tuulan ja Anssin lisäksi lähtevät perheen 9- ja 11-vuotiaat pojat, jotka aikovat viettää tärkeää iltaa serkun luona. Yksi toive pojilla oli vanhemmille ennen Linnan juhlia.

- Pojat toivoivat, että pyytäisin Cheekin nimikirjoituksen. En tiedä, onnistuuko. Onhan siellä ainakin se meidän norppauimari, hänet minä tunnen, nauraa Tuula Pesonen.

Suosittelemme sinulle