Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Tutkimus: Maailman suurimmat ja vanhimmat puut ovat kuoleman kielissä

Kuolema uhkaa Australian pihlajaa, Amerikan mäntyjä, Kalifornian punapuuta ja Tansanian apinanleipäpuuta. Suurilla puilla on kriittinen ekologinen merkitys.

Punapuita Kalifornian Redwoodin kansallispuistossa.
Punapuita Kalifornian Redwoodin kansallispuistossa. Kuva: U.S. National Park Service
Hanne-Mari Tarvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tutkijat varoittivat perjantaina, että maailman suurimmat elävät organismit, vanhat suuret puut tekevät kuolemaa. Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan maailman ekosysteemit menettävät suurimmat ja vanhimmat puunsa, ellei menettelytapoja muuteta niin, että puita suojellaan paremmin.

- Kyseessä on maailmanlaajuinen ongelma, joka esiintyy suurimmassa osassa erilaisia metsiä, Australian National -yliopiston tutkija David Lindermayer, joka johti tutkimusta.

Lindermayer tutki Australian James Cook -yliopiston ja Yhdysvaltain Washingtonin yliopiston tutkijoiden kanssa Ruotsin metsärekisterejä vuoteen 1860 saakka. Tutkijat havaitsivat hälyttävän vähenemisen 100 - 300-vuotiaiden suurten puiden määrässä Euroopan, Pohjois-Amerikan, Afrikan, Aasian, Etelä-Amerikan ja Australian leveysasteilla.

Kuolonuhan alla ovat Australian pihlaja, Amerikan männyt, Kalifornian punapuu ja Tansanian apinanleipäpuu.

Syinä nopea ilmastonmuutos ja korkeat lämpötilat

Tutkimus osoitti, että puita ei kuollut massoittain ainoastaan metsäpaloissa, vaan niitä kuoli kymmenkertaisesti normaaliin verrattuna myös alueilla, jotka eivät kärsi metsäpaloista.

Tutkimuksen mukaan puiden kuolemat johtunevat nopeasta aiheuttavasta ilmastonmuutoksesta, joka aiheuttaa kuivuutta ja korkeita lämpötiloja sekä valtavista hakkuista ja maan raivauksesta maataloutta varten.

Suurilla puilla on kriittinen ekologinen merkitys; ne tarjoavat pesimispaikan ja suojaa jopa 30 prosentille tiettyjen ekosysteemien linnuista ja eläimistä.

Lisäksi ne toimivat suurina hiilivarastoina, ne kierrättävät maan ravintoaineita, tarjoavat rikkaan pohjan muiden lajien kukoistukselle ja vaikuttavat veden kiertoon.

- Suuret puut tarjoavat runsaan määrän ruokaa, kuten hedelmiä, kukkia, lehvästöä ja nektaria lukuisille eri eläimille, kertoi James Cook -yliopiston tutkija Bill Laureance.

Tutkijoiden mukaan johtamis- ja toimintatapoja täytyy muuttaa sellaisiksi, että suurten puiden kuolemat vähenevät ja niiden kasvua tuetaan määrätietoisesti.

Science-lehden sivuille

Suosittelemme sinulle