Hyppää sisältöön

22-Pistepirkko sai Suomi-palkinnon

Tämänvuotisen Suomi-palkinnon on saanut yhteensä seitsemän taiteilijaa, kulttuurivaikuttajaa ja yhteisöä. Palkinnot ovat suuruudeltaan 26 000 euroa. Ne myönnetään veikkausvoittovaroista.

22-Pistepirkko
Kuva: Kimmo Brandt
Minna Rinta-Tassi

Vuoden 2012 Suomi-palkinnon saivat pop/rockyhtye 22-Pistepirkko, sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Matti Hagelberg, näytelmäkirjailija Anna Krogerus, valosuunnittelija Heikki Paasonen, säveltäjä Jarmo Saari, keittiömestari Sami Tallberg sekä toimittaja/valokuvaaja-työpari Kaisa Viitanen ja Katja Tähjä.

Palkinnot jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki maanantaina Helsingissä. Raatia johtavan Arhinmäen mukaan tänä vuonna haluttiin nostaa esiin taiteen ja kulttuurin kiinnostavia tekijöitä ja ehkä myös jossain määrin helposti katveeseen jääviä alueita, jollaisia ovat esimerkiksi ääni- ja valosuunnittelu tai ruokakulttuuri.

Suomi-palkinto on niin sanotusti ministerin oma palkinto

- Toisin kuin eri taiteenalojen edustajille myönnetyt valtionpalkinnot, Suomi-palkinto on niin sanotusti ministerin oma palkinto. Kulttuuri- ja urheiluministeri voi myöntää Suomi-palkinnon monilla eri perusteilla. Sillä voidaan palkita ansiokkaasta elämäntyöstä, merkittävästä kulttuurityöstä tai kannustaa lupaavan taiteellisenläpimurron tehnyttä taiteilijaa. Sen avulla voidaan myös nostaa jokin taiteenala huomioon kohteeksi tai tuoda esiin taide- ja kulttuuripoliittisesti tärkeiksi koettuja painopisteitä, sanoo Arhinmäki.

Musiikkia, valoa ja yrttejä

Suomi-palkinnon saaneista 22-Pistepirkolla on takanaan pitkä ja tinkimätön, 32 vuoden ura. Tällä hetkellä se on omaperäisine sävellys- ja sanoitustyyleineen yksi arvostetuimpia suomalaisia rockyhtyeitä, todetaan palkintoperusteluissa. Yhtye kiertää jatkuvasti keikoilla ja on kansainvälisesti huomattavasti tunnetumpi kuin Suomessa.

Sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Matti Hagelberg on arvostettu alansa huippu, jolla on kulttimaine sekä Suomessa että maailmalla.

Näytelmäkirjailija Anna Krogerus on työskennellyt KOM-teatterin päädramaturgina ja Kajaanin kaupunginteatterissa kirjailija-dramaturgina. Krogerus on puolustanut herkkävaistoisena ihmismielen tulkkina näytelmissään lapsia ja muita yhteiskuntamme haavoittuvimpia jäseniä.

Valosuunnittelija Heikki Paasonen on taiteellisessa työssään tehnyt monia merkittäviä produktioita. Hän on työskennellyt pääasiassa Kiasma-teatterissa Helsingissä.

Säveltäjä, muusikko ja tuottaja Jarmo Saaresta todetaan, että hän on maamme lahjakkaimpia, monipuolisimpia, kokeellisimpia ja poikkitaiteellisimpia muusikoita sekä sukupolvensa omaleimaisimpia kitaristeja.  

Keittiö- ja villiyrttimestari Sami Tallberg on työskennellyt jo toistakymmentä vuotta alan merkittävissä ravintoloissa ympäri maailmaa keräten kokemuksia villiyrttien käytöstä ruoissa. Tallberg on nostanut uudella tavalla esiin Suomen luonnon ja omaleimaisen suomalaisen puhtaan villin luonnon ruokakulttuurin mahdollisuudet.

Palkintoperusteluissa todetaan, että toimittaja- ja valokuvaajapari Kaisa Viitanen ja Katja Tähjä ovat puolestaan tehneet uraauurtavaa ja pitkäjänteistä työtä näkymättömien yhteiskunnallisten ilmiöiden esiin nostamiseksi.

Suomi-palkintoa on jaettu vuodesta 1993. Palkinto on 26 000 euroa ja se myönnetään veikkausvoittovaroista.

Suosittelemme sinulle