Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Turku haluaa Linnan juhlat

Presidentinlinnan peruskorjaus ajaa tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton evakkoon kahdeksi vuodeksi. Keskustelu väliaikaisesta juhlapaikasta kiihtyy, kun turkulaiset ovat laittaneet lusikkansa soppaan.

Turun linna.
Turun linna. Kuva: YLE / Sami Tammi
Miia Lahti,
Sannika Michelsson
Avaa Yle-sovelluksessa

Juhlat ovat olleet evakossa aiemmin kahdesti Finlandia-talossa; vuonna 1972 Linnan edellisen remontin aikaan ja vuonna 1981, jolloin presidentti Kekkosen sairastuttua vastaanotto järjestettiin juhlakonsertin yhteydessä.

Finlandia-taloa on uumoiltu juhlapaikaksi myös ensi vuonna, mutta nyt estradille on astunut kilpailija Varsinais-Suomesta: Turun linna.

- Tasavallan presidentti voisi ajatella, että Linnan juhlat olisi myös remontin aikaan linnassa, toivoo Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen.

Vanhan pääkaupungin vuosisatainen juhlapaikka

Lehtinen muistuttaa, että Turun linna on toiminut vuosisatoja niin kuninkaiden kuin presidenttienkin juhlapaikkana.

Presidentti voisi ajatella, että Linnan juhlat olisi myös remontin aikaan linnassa.

Seppo Lehtinen

Ehdotus linnan tarjoamisesta itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton näyttämöksi on jo saanut kannatusta niin Turun kaupunginhallituksessa kuin turkulaistenkin keskuudessa.

- Juhla sopisi tänne siksikin, että Turku on vanha pääkaupunki, ja siitä on nyt 200 vuotta, kun pääkaupunki siirtyi Helsinkiin.

Helsingistä ei ole vielä kuulunut kommentteja, ja virallinen esitys juhlapaikasta onkin vasta tuloillaan.

Turun linna on käytössä ympäri vuoden, ja Seppo Lehtinen vakuuttaa, että juhlajärjestelyt onnistuisivat erinomaisesti.

- Järjestelyt eivät ole ihan helppo homma, mutta ne onnistuvat kyllä, kunhan vain tehdään pikainen päätös asiasta. Ahdasta siellä on, mutta niin on Presidentinlinnassakin, Lehtinen nauraa.

Suosittelemme