Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Jeesus pois koulujen joulujuhlista?

Kouluissa harjoitellaan kuumeisesti joulujuhlien esityksiä. On tonttuleikkejä, joulupukkinäytelmiä ja seimikuvaelmia. Ja aina joku pahoittaa mielensä: liikaa uskontoa! Liian vähän kristillistä sanomaa!

Tähän aikaan vuodesta aina kiihtyy keskustelu siitä, voiko koulujen joulujuhlissa laulaa virsiä tai lukea jouluevankeliumia. Kuinka tunnustuksellista joulun juhlinnan pitäisi olla vai pitäisikö uskonnollisuus kokonaan kitkeä pois, siitä debatoivat Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja Petri Karisma sekä pappi, kasvatustieteen tohtori Teemu Laajasalo. Kuva: Yle
Paula Tiessalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiistely koulujen joulujuhlien sisällöstä on ikuista. Löytyykö siihen ratkaisua? Vastapuolet puhuivat suunsa puhtaaksi Ylen aamu-tv:ssä.

- Ihmiset riippumatta heidän uskonnollisesta kokemuksestaan kokevat nämä kulttuuriperinteet äärimmäisen tärkeänä. Kun heiltä kysytään, millä tavalla Maa on niin kaunis heihin vaikuttaa, niin äärimmäisen pieni porukka sanoo, että tämä täytyy puhdistaa, sanoo pappi, kasvatustieteen tohtori Teemu Laajasalo.

On mieletöntä sivistymättömyyttä ajatella, että opetus olisi puhdistettavissa syväkulttuurisista elementeistä.

Teemu Laajasalo, pappi, kasvatustieteen tohtori

- Jos otetaan edes ne kaikki uskonnot, joilla on (koulussa) opetussuunnitelma, niitä on muistaakseni 14 tällä hetkellä. Jos jokainen niistä saisi oman pienen ohjelmanumeron joulujuhliin, niin se tilanne paisuu mahdottomaksi, sanoo puolestaan Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma. 

On parempi, ettei kenenkään tarvitse olla kuuntelemassa toisten juttuja.

Petri Karisma, puheenjohtaja, Vapaa-ajattelijain liitto

- On mieletöntä sivistymättömyyttä ja häpeällistä historiattomuutta ajatella, että opetus olisi puhdistettavissa syväkulttuurisista elementeistä. Opetushan on aina katsomuksellista. Jos tehdään puhdistusoperaatioita, se tarkoittaa, että luodaan uudenkaltaista fundamentalismia, Laajasalo sanoo.

- On parempi, ettei kenenkään tarvitse olla kuuntelemassa toisten juttuja. Järkevä ratkaisu olisi, että meillä on yhteiset, pakolliset, neutraalit juhlat ja sen jälkeen jokainen uskontokunta saa järjestää omat juhlat, Karisma puolestaan toteaa.

Suosittelemme