Hyppää sisältöön

Kirjailijat haluavat lainauskorvauksiin korotusta

Suomalaiskirjailijat ovat vedonneet kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäkeen lainauskorvauksien nostamiseksi. Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston vetoomuksen on allekirjoittanut runsas 5 300 henkilöä.

Tuusniemen uusittu kirjasto sisältä
Kuva: Anja Hiltunen / Yle
Minna Rinta-Tassi

Kirjojen lainauskorvauksen korottamisen puolesta kampanjoivat muun muassa kirjailijat Juha Itkonen, Kjell Westö ja Anna Kortelainen. Paavo Arhinmäelle toimitetussa vetoomuksessa vaaditaan hallitukselta Suomen lainauskorvausten nostamista muiden Pohjoismaiden tasolle.

Kirjailijat saavat lainauskorvausta kirjastoista lainatuista kirjoistaan. Tällä hetkellä tekijä saa Suomessa korvausta yhdestä kunnankirjaston lainasta 4 senttiä.

Tekijät haluavat kiinnittää hallituksen huomion siihen, etteivät kirjat kirjastoissa synny tyhjästä, vaan jokaisen teoksen takana on suuri määrä luovaa työtä. Kirjailija Juha Itkonen muistuttaa, että kyseessä ei ole apuraha tai stipendi, vaan tekijänoikeuskorvaus.

- Toimiva kirjastojärjestelmä on myös kirjailijoiden ilo. Lainauskorvauksessa on kyse tekijän mahdollisuudesta elää työllään, mikä on Suomen kaltaisella pienellä kielialueella hyvin haastavaa, Juha Itkonen toteaa.

Suosittelemme sinulle