Hyppää sisältöön

Kesäisin tandemhiihtoa heinäpellolla, talvella suksitaan talkooladulla

Outokummun Alavin kyläyhdistys tekee käsitöitä, jätkänkynttilöitä ja talkootöitä, jotta yhdistys saa rahaa. Euroja tarvitaan muun muassa kyläyhdistyksen tilaisuuksien tarjoilun järjestämiseen. Vastapainoksi töille kyläläiset osaavat pitää hauskaa esimerkiksi tandemhiihtämällä heinäpellolla.

Outokummun Alavin kylällä sijaitsee Muurajan kartano.
Kuva: Ari Haimakainen / Yle
Anu Rummukainen

Outokummun Alavin kylä käsittää Herneahon, Suvisrannan ja Alavin alueen. Kylällä on ympärivuotisesti asuttuja taloja noin 100. Kyläyhdistyksen ylpeys on hiihtolatu, joka kulkee pihapiirien lähellä, jotta ladulle on kaikkien helppo päästä.

Talkootöistä kyläyhdistys saa rahaa, jolla kustannetaan muun muassa tapahtumien tarjoilut. Tapahtumissa puolestaan lapset ja vanhukset ovat lähentyneet.

- Talkoista lapset ovat saaneet hyviä ystäviä. 5-vuotias poikamme on hyvin onnellinen uusista vanhemmista kavereistaan, kertoo hymyillen kolmen lapsen äiti Katja Mustajärvi.

Muurajan kartano kylän keskuksena

Kylätaloa ei ole, joten kokoukset ja tapahtumat pidetään usein Muurajan kartanolla. Paikaista on ollut kylän keskus. Muurajan tilalla riittää rakennuksia, sillä pihapiiriissä on vanhan kunnalliskodin päärakennus, navetta, aitta, sauna, traktoritallit, vanhan maalaistalon päärakennus ja hieman etäämpänä on tilanhoitajan asunto.

1900-luvun alussa Kuusjärven kunta osti tilan alueet vaivaistaloksi. Vaivaistalo muuttui myöhemmin kunnalliskodiksi ja se muuttui kunnan maatilaksi. Tila ehti olla tyhjillään ennen kuin nykyiset asukkaat, Saikkoset, ostivat tilan vuonna 1983.

Mitään mitä ei ole pakko korjata, ei pidä korjata.

Olli Saikkonen

- Panu Kaila on Suomen yksi korjausrakentamisen guruja. Hän sanoi, että mitään mitä ei ole pakko korjata, ei pidä korjata, neuvoo tilan isäntä Olli Saikkonen.

Kyläyhdistys viettää tänä vuonna viimeisen kerran pikkujoulua Muurajan kartanon entisessä rukous- ja ruokahuoneessa. Outokummun metsästysseura ja kyläyhdistys rakentavat uuden kiinteistön kylälle, jossa molemmat osapuolet voivat kokoontua.

Kummistustalo ja tandemhiihtoa kesäisin

Muurajan kartanon lähellä sijaitsee entinen mielisairaala. Potilaat ulkoilivat aidatulla alueella. Korkean aidan päällä kulki piikkilanka.

- Siellä heitä ulkoilutettiin ja se tuntui minustakin hieman kammottavalta, muistelee kyläyhdistyksen puheenjohtaja Aira Sulku.

Kyläläiset kertovat, että lapset alkoivat puhua kiinteistöstä kummistustalona, koska siellä oli myös mustat seinät palolaitoksen harjoiteltua savusukellusta talossa.

Lajista saisi aikaan SM-kilpailun tai MM-kilpailun.

Aira Sulku

Kyläyhdistyksellä on hilpeätä ajanvietettä. Eräänä kesänä vuosia sitten he päättivät tandemhiihtää heinäpellolla.

- Meillä oli pitkät sukset niin kuin ennen vanhaan oli mäystinsukset. Hiihtolenkki ei ollut kovin pitkä, mutta vaikea. Lajista saisi aikaan SM-kilpailun tai MM-kilpailun, nauraa Sulku.

Suosittelemme sinulle