Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Formula 1 -voitto sai Mustakarin huutamaan

Formula 1 -toimittaja Erkki Mustakari sai ensimmäisen pureman moottoriurheiluun pikkupoikana Eläintarhan ajoissa. Nyt hän on työskennellyt yli neljässä sadassa F1-osakilpailussa, ja loppua ei näy.

Fernando Alonso osuu Kimi Räikköseen ja ajautuu ulos radalta.
Kuva: EPA
Miia Lahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Erkki Mustakarin formulatoimittajauraan vaikutti suuresti Keke Rosbergin maailmanmestaruus. Tiiviisti formulamaailmaan hän ajautui lopulta työskennellessään mainostoimistossa, joka hoiti Mika Häkkisen ja Jyrki Järvilehdon sponsoriasioita.

- Silloin tuli se iso steppi, kun Järvilehto teki sopimuksen syksyllä 89. Ensimmäistä kilpailua Estorilissa oli ehdottomasti päästävä katsomaan, ja siitä alkoi putki, joka katkesi viime kevään Bahrainin kisaan.

Top 10 -kuljettajia vaikea tavoittaa

Mustakari on työskennellyt tähän mennessä kaikkiaan peräti 402 formulakisassa. Varikkoalueilta löytyy hänen mukaansa kuitenkin kourallinen ihmisiä, jotka ovat ylittäneet viiden sadan rajapyykin.

Kun Mustakari oli kolunnut kolme sataa kisaa, hän järjesti itselleen palkkion.

- Pyysin juhlan kunniaksi Bernie Ecclestonelta one and one –livehaastattelun kameran kanssa. Bernie suostui, ja se oli paljon, sillä häneltä ei helposti haastatteluja heru tv-yhtiöille.

Meno F1-varikoilla on tiukentunut vuosien varrella.

Bernie suostui, ja se oli paljon, sillä häneltä ei helposti haastatteluja heru.

Erkki Mustakari

- Vielä 20 vuotta sitten pääsi melkein mihin vain, kun oli lappu kaulassa. Tänä päivänä on hyvin tarkkaan rajattu se, mihin milläkin kaulapassilla pääsee. On turha kuvitellakaan, että onnistuisi haastattelemaan Alonson, Vettelin ja Räikkösen putkeen. Top10:n kuljettajien pakeille ei pääse ellei sattumalta ole tutustunut ja ystävystynyt niin paljon, että kävelee sisään ja rupeaa juttelemaan.

Häkkisen voitto sai huutamaan

Tähänastisen uran sykähdyttävimpiin hetkiin lukeutuu se, kun Mika Häkkinen ratkaisi ensimmäisen maailmanmestaruutensa Suzukassa vuonna 1998.

- Kun Michael Schumacherin rengas puhkesi, hyppäsin seisomaan ja huusin aika lujaa, Erkki Mustakari nauraa.

F1 on nykyään hämmästyttävän turvallinen laji.

Erkki Mustakari

Surullisin hetki on puolestaan ollut vappu 1994, jolloin Roland Ratzenberger ja Ayrton Senna saivat surmansa.

- Silloin tuli tunne, että onko tässä hommassa mitään järkeä. Miehet ajaa tuolla hullun lailla ympäri ja sitten henki lähtee.

Sittemmin kuolemaan johtaneita onnettomuuksia ei ole sattunut.

- Formula ykkösten turvallisuus on ottanut jättiaskeleita eteenpäin näinä vuosina. Se on nykyään hämmästyttävän turvallinen laji.

Suosittelemme