Hyppää sisältöön

Maailmanloppu tarjoaa hengellisyyttä

Maailmanlopun odottaminen on ihmiselle luonnollista käytöstä. Asiantuntijoiden mukaan odotus kaiken päättymisestä voi korvata uskonnon ja lopun aiheuttaa todennäköisimmin ihminen itse.

Maya-ajanjakson viimeinen auringonnousu Jumeirah Beachissä, Dubaissa. Kuva: EPA/ Ali Haider

Erään maya-kalenterin tulkinnan mukaan maailma loppuu tänään perjantaina. Asiantuntijoilta heruu ymmärrystä sille, että monet hurahtavat maailmanlopun odottamiseen, vaikka tällä kertaa ajanlaskua lieneekin tulkittu väärin.

- Maya-kalentereita on useita: kyse on yhdestä kalenterista lähteneestä väärinymmärryksestä, kiteytti aikaisemmin Ylen haastattelussa Helsingin yliopiston maya-tutkija Harri Kettunen.

Tällä kertaa tuomiopäivän odotusta lietsoo maya-kalenteri, aiemmin ilmiön ovat aiheuttaneet ainakin vuosiluku 2000 sekä Nostradamuksen aivoitukset. Maailman loppumisesta on kohistu tiuhaan. Vieläkään megatsunamia, superaurinkomyrskyä, valtavaa asteroidia tai uudentyyppistä tuhoavaa materiaa ei ole syntynyt.

- Enpä usko, että asiat pelkästään tällaiselta naturalistiselta, fyysiseltä pohjalta ajautuvat maailmanloppuun. Ihminen on itselleen suurin vaara tässä asiassa, eli konfliktit voivat eskaloitua väkivallaksi ja päädytään pitkienkin väkivaltaisuuksien tielle, visioi filosofian tohtori Jukka Hankamäki.

- Ihminen on tottunut ajattelemaan niin, että kaikilla asioilla on alku ja loppu. Mielestäni on sinänsä ihan järjenmukaista miettiä, että maailma joskus päättyy, Hankamäki lisää.

Sosiaalipsykologi Janne Viljamaa huomauttaa, että tuomiopäivään uskominen on tervejärkistä niin kauan kuin toiminta ei vaikuta liialti ihmisen käytökseen.

- Toiminnan mittasuhteet voivat ylittyä. Televisiossa esitetään ohjelmaa "Maailmanlopun odottajat", jossa ihmiset oikeasti valmistautuvat maailmanloppuun. He esimerkiksi hamstraavat ruokaa ja rakentelevat pommisuojia.

Henkeä kirkon ulkopuolelta

Sosiaalipsykologi Viljamaan mielestä maailmanlopusta poristaan aika ajoin siksi, että tuomiopäivän ennustuksista on tullut korviketta uskonnolle.

- Uskontojen merkitys ja kirkossa käynti ovat vähentyneet, kun taas kirkosta eroaminen on lisääntynyt. Mitä enemmän ihminen maallistuu, sitä enemmän kaikennäköiset eksoottiset ja vähemmän eksoottiset uskomukset, kuten magneettinapit, hopi-intiaanien korvakynttilät ja new age -materiaalit, vievät uskonnolta tilaa.

- Ihmiset haluavat tietynlaista hengellisyyttä, kuten myös mystisyyttä. Uskonnon tilalle tulee jännityksen hakemista, Viljamaa kiteyttää.

Kaikelle kostea loppu

Suomessa jännitystä kaiken päättyessä haetaan, jos ei muualta, niin Alkosta. Ympäri maata järjestetään maailmanlopun bileitä, joista yhdet on kutsunut koolle hyvinkääläinen nuorimies Joel Heikkilä.

- Tiesin tästä maya-hommasta, että maailmanloppu olisi tulossa. Kyllähän se vähän pelottaa, että se voi tullakin, mutta ennemmin sitä kuolee hyvällä fiiliksellä kuin huonolla.

Heikkilän yksityisiin kekkereihin on ilmoittautunut kymmeniä juhlijoita.

Suosittelemme sinulle