Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Juliasta tulee tänään Lucia

Kokkolalaiselle Julia Hanhikoskelle 13. päivä joulukuuta on tänä vuonna ainutlaatuinen. Suomen Lucia-neitoa viedään aamusta iltaan ja kutreille painuu illansuussa myös virallinen Lucian-kruunu. Koko joulukuu on silkkaa hulinaa; Luciaa odottavia tilaisuuksia on lähemmäs sata.

Lucia-neito esiintyi Ylen Isossa Pajassa 13. joulukuuta 2012.
Kuva: Elina Bäckman / Yle
Sari Vähäsarja
Avaa Yle-sovelluksessa

Varsinainen kruunaustilaisuus alkaa Helsingin tuomiokirkossa kello 17. Hanhikosken kruunaa puolustusministeri Carl Haglund. Kruunaustilaisuuden jälkeen kello 18 Lucia-neito laskeutuu tuomiokirkon portaat ja kulkue lähtee liikkeelle pitkin Helsingin ydinkeskustaa. Aiempina vuosina Senaatintorille on kerääntynyt tuohon aikaan parikymmentä tuhatta katsojaa.

– Varmasti se tulee olemaan ikimuistoinen kokemus!

50-luvulla Suomen Luciana ollut Märta Tikkanen antoi Julialle aamun tv-lähetyksessä olennaisia neuvoja urakasta selviämiseen:

– Ole oma itsesi, se riittää.

Elävien kynttilöiden koristama kruunu voi aiheuttaa vaaratilanteita - ainakin ympäristölle. Aamun tv-lähetyksessä piti studiosta poistaa pari lamppua, ettei Lucia sytyttäisi niitä. Ja lievää epämukavuutta valon lähteistä aiheutuu myös valon lähettiläälle:

Totta kai steariinia valuu, mutta siihen tottuu. Ei se niin kovasti kirpaise.

– Totta kai steariinia valuu, mutta siihen tottuu. Ei se niin kovasti kirpaise, toteaa Julia Hanhikoski tyynesti.

Kynttilöitä myös vaihdetaan tiuhaan, jotta kruunua koristaisivat aina mahdollisimman pitkät kynttilät.

Tilaisuuksien määrä hipoo sataa

Julia Hanhikosken joulukuu on kokonaisuudessaankin kiireinen: häntä on varattu tässä vaiheessa noin 80 eri tilaisuuteen. Luvassa on myös parin päivät kierros Pohjanmaalla.

Toissavuonna Kokkolan alueen Lucian kruunua kantanut Julia Hanhikoski nauttii saadessaan levittää iloa ympärilleen. Aiemmasta Lucia-kokemuksesta mieleen on jäänyt paljon kohtaamisia niin lasten kuin vanhustenkin kanssa.

Lucia-keräys jatkuu tammikuun loppuun, ja sen tuotto ohjataan yksinäisten vanhusten tueksi. Suomen Lucian valinnasta vastaa Folkhälsan yhteistyössä Hufvudstadsbladetin sekä Yle Fem- ja Radio Vega-kanavien kanssa.

Suosittelemme sinulle