Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Luonnetesti paljasti: Sinitiainen on lintulaudan kingi

Pienestä koostaan huolimatta sinitiainen hallitsee yleensä lintulautaa. Perjantaina Helsingin yliopistossa tarkastettavan väitöskirjan mukaan syynä käytökseen on geenimutaatio.

Sinitiainen syömässä talipalloa.
Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pienikokoinen sinitiainen hallitsee usein lintulautaa kuninkaan elkein. Tänään perjantaina Helsingin yliopistossa tarkastettavan väitöskirjan mukaan syynä rohkeaan, uteliaaseen ja aggressiiviseen käytökseen on geenimutaatio.

Edward Kluen tutki Helsingin yliopiston Bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa tarkastettavaa väitöskirjaa varten sinitiaisia vuosina 2005 - 2010 Tammisaaren lähistöllä. Yli 2 800 sinitiaisen poikasta rengastettiin, mitattiin, punnittiin ja DNA-testattiin.

Myöhemmin tutkimusta jatkettiin pyydystämällä ruokintapaikalta verkoilla yli 200 rengastettua sinitiaista kolmen talven aikana. Näille linnuille tehtiin 15 minuuttia kestänyt luonnetesti, jossa testattiin muun muassa linnun suhtautumista häkkiinsä ilmestyvään vaaleanpunaiseen lelupossuun ja poistumisnopeutta häkista sen oven avaamisen jälkeen.

Tämän jälkeen luonnetestin tuloksia verrattiin aiemmin otettuun DNA-näytteeseen.

- Havaitsimme, että häkistä poistumiseen kuluneella ajalla ja linnun eräässä dopamiinireseptorigeenissä olevilla mutaatioilla on selvä yhteys. Tutkitun geenin on jo aiemmin ajateltu liittyvän esimerkiksi talitiaisen innokkuuteen hakeutua uusiin tilanteisiin. Näyttää siis siltä, että myös sinitiaisen tällaisella käytöksellä on geneettinen pohja, kertoo Edward Kluen.

Suosittelemme sinulle