Hyppää sisältöön

Björk, Robin ja muut musiikkivuoden huiput

Robin hyppää esiintymislavalla.
Robin esiintyi hänestä tehdyn Robin-elokuvan ensi-illan yhteydessä järjestetyssä suurkonsertissa Helsingin Areenalla 1. joulukuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Robin

Vuonna 2012 Robin kasvoi ilmiöksi, jota kukaan ei osannut odottaa. Nuori suomalaisartisti saa harvemmin estradikseen Hartwall-areenan! Niin sliipattu ja aikuisten muokkaama kuin Robinin kuva onkin, kundi on kuitenkin ikäisensä näköinen ja kuuloinen. Tytöt tykkää ja vähän me äiditkin. (Päivi Puukka)

Kun vuoden alussa tuntemattoman Robinin Frontside Ollie -video julkaistiin YouTubessa, käynnistyi Suomessa ennenäkemätön ilmiö. Vertailut teinitähti Justin Bieberiin olivat väistämättömiä, mutta lapsiin ja nuoriin (sekä äiteihin) heleä-ääninen laulaja osui ja upposi. Samoin kuin kaksi levyä, kirja ja elokuva. Rahastusta tai ei, tärkein kysymys on, kuinka käy Robinille äänenmurroksen jälkeen? (Ville Vedenpää)

Björk

Vaihtoehtoisen musiikin festivaalina aloittanut Flow Festival on paisunut jo nin suureksi, ettei kävijä ehdi nähdä sen tarjonnasta puoliakaan. Festivaalin suuruudesta on myös hyötyä: Björk (siirryt toiseen palveluun) saatiin vihdoin Suomeen aiempien peruutusten jälkeen. Laulajan konsertissa festivaalin päätöspäivänä kuultiin kokeellisempaa Björkiä kuin vuosi sitten, mikä vastaa laulajan tinkimätöntä linjaa. (Satu Nurmio)

Björkin Helsingin keikalla ja Savonlinnan oopperajuhlilla laulettiin näyttävästi, korkealta ja kovaa. Luonnonvoimat keskeyttivät Taikahuilun yhden esityksen tänä vuonna, Björk puolestaan löi lisää löylyä huumaavaan kesäyöhön salamakoneellaan. (JaM)

Absoluuttinen nollapiste: Pisara ja lammas 1

Yli 20-vuotisen uran tehneen Absoluuttinen nollapiste-yhtyeen kaksiosaisen albumin ensimmäinen osa Pisara ja lammas 1  ja  bändin rautainen live-kunto. (Suvi Vesalainen)

Dead Can Dance

Dead Can Dance -yhtyeen comeback. Uusi hieno albumi ja kiertue herättivät henkiin tuonpuoleisen ja toismaailmallisen fuusio-yhtyeen. (Jussi Mankkinen)

Korea style

Kuka olisi uskonut, että vuoden suurin kansainvälinen hitti tulee Etelä-Koreasta? Yksi suurimmista meriiteistä korealaiselle Psylle oli se, että Gangnam Style -kappaleen videosta tuli kaikkien aikojen katsotuin YouTubessa. Saapa nähdä, ratsastaako hassun hauskan Psyn perässä länsimarkkinoille muitakin eteläkorealaisia artisteja. Suomessa Korea Popille ainakin riittää koko ajan enemmän kysyntää. (Ville Vedenpää)

Hyväntuuliset musiikkiohjelmat

Vielä viime vuonna tuntui, että TV:n musiikkiohjelmat idolseineen alkoivat olla jo aika väsyneitä. Tänä vuonna kuitenkin tulivat formaatteihin perustuvat ohjelmat The Voice of Finland ja Vain Elämää, jotka vetosivat ihmisiin hyväntuulisella meiningillään ja kyynelillään.  Suomalaiset selvästikin arvostavat lahjakkaita laulajia ja aitoja tunteita ilman ilkeilyä. (Ville Vedenpää)

Urbaani rytmimusiikki

Urbaani rytmimusiikki elää kukoistuskauttaan ainakin suomalaisnuorten keskuudessa. Kesällä järjestettiin ennätysmäärä hip hop -festivaaleja ja väkeä vetivät myös tanssimusiikkitapahtumat. Elämänmyönteisempi asenne vetoaa myös vanhempiin, sillä Suomi-reggae kelpaa iskelmäkansalle ja räppiä vetävät jo mummotkin. Suomalainen hip hop -musiikkiskene on tällä hetkellä erittäin innovatiivinen. Sen versoista on poikinut muun muassa mielenkiintoinen uutuus, R&B-artisti Karri Koira. (Ville Vedenpää)

Suosikin kaatuminen

Aivan supermegaturbo-yllätys ei ollut, että musiikkilehdestä yleisnuorisolehdeksi muuttuneen Suosikin menekki ei enää ollut kovinkaan huimaa, mutta että koko lehti lopetettiin! Suomalaisen populaarikulttuurin ikonin kaatuessa on selvää, että netti nakertaa hidasta painettua lehtialaa toden teolla. Mutta muistoja se ei voi viedä. <3 Bees&Honey (Ville Vedenpää)

Suosittelemme sinulle