Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

TVO ei hätkähdä Olkiluoto 3:n noussutta hinta-arviota

Teollisuuden Voima pidättäytyy kommentoimasta ranskalaisen laitostoimittajan arviota Olkiluoto 3:n edelleen kallistuneesta hinnasta. TVO kuitenkin muistuttaa, että sen avaimet käteen -sopimus on kiinteähintainen.

Olkiluodon kolmas ydinvoimalayksikkö syksyllä 2012.
Kuva: Jari Pelkonen / Yle
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Teollisuuden Voiman toimitusjohtaja Jarmo Tanhua ei halua kommentoida ranskalaisen laitostoimittajan Arevan noussutta hinta-arviota Olkiluotoon rakennettavasta uudesta ydinreaktorista. TVO:n mukaan rakenteilla olevalle kolmosreaktorille on sovittu kiinteä hinta.

- Meillä on kiinteähintainen avaimet käteen -sopimus, ja siinä mielessä emme tietysti voi Arevan omia arvioita kommentoida millään tavalla, TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua sanoo Yle Uutisille.

Tanhua kuitenkin myöntää, että Olkiluoto 3:n viivästyminen maksaa myös TVO:lle.

- Toki siitä, että projekti on viivästynyt ja kestää kauemmin, niin omat ihmiset tekevät pidempään töitä ja rahoituskustannukset pyörivät, niin toki lisäkustannuksia tulee meillekin, Tanhua toteaa.

Ranskalainen Areva vihjasi torstaina, että Olkiluodon kolmosreaktorin hinta saattaa nousta. Arevan toimitusjohtaja Luc Oursel kertoi, että Olkiluodon EPR-voimalan lopullinen hinta tulee olemaan lähestulkoon sama kuin Ranskaan rakennettavan vastaavan voimalan hinta.

Flamanvillessä Normandiassa rakenteilla olevan EPR:n kustannusten arvioitiin viime viikolla nousevan jopa 8,5 miljardiin euroon.

Olkiluoto 3:n reaktorin hinnan on aiemmin arvioitu olevan noin 6,4 miljardia euroa. Vuonna 2003 TVO arvioi reaktorin hinnaksi runsaat kolme miljardia euroa.

Suosittelemme sinulle