Hyppää sisältöön

Pikkukunnilta lähdössä oikeus järjestää terveyspalvelut

Sosiaali- ja terveyspoliittisen ministerityöryhmän uuden linjauksen mukaan alle 20 000 asukkaan kuntien täytyy järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut yhteistyössä.

Lääkäri mittaa potilaan verenpainetta terveysasemalla
Kuva: Vilja Vehkaoja / Lehtikuva
Teemu Hallamaa

Pienten kuntien vastuu järjestää itsenäisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut aiotaan lakkauttaa. Hallituksen linjauksen mukaan alle 20 000 asukkaan kunnat eivät saisi enää yksin päättää, miten palvelut on kunnassa parasta järjestää.

- Meillä on hallitusohjelmassa jo sanottu, että vahvat kunnat ja ellei ole vahvoja kuntia, niin sitten pitää olla yhteistyössä muiden kanssa ja tämä on nyt sitä yhteistyön lisäämistä, sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) toteaa.

Tähän asti kunnat ovat olleet pakotettuja yhteistyöhön erikoissairaanhoidossa, mutta nyt tämä pakko tulisi koskemaan alle 20 000 asukkaan kuntien osalta myös perusterveydenhuoltoa ja sosiaalihuollon palveluja.

- Käytännössä se tarkoittaa sitä, että näiden kuntien täytyy yhteistyössä muiden kuntien kanssa turvata kansalaisille tärkeät palvelut, peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson sanoo(sd.) sanoo.

Sote-uudistuksen tämänpäiväisellä linjauksella hallitus käytännössä estää pieniä kuntia tekemästä nyt ihan mitä hyvänsä.

Guzenina-Richardsonin mukaan kuntakenttä on pirstaleinen ja on paljon pieniä kuntia, joissa esimerkiksi terveyskeskuksiin ei saada lääkäreitä.

- On tapahtunut pakkoulkoistamisia, jossa kunnat ovat ostaneet koko sosiaali- ja terveyspalvelunsa yksityiseltä palveluntuottajalta. Työvoiman saaminen on huomattavasti helpompaa suuremman väestöpohjan alueelle. Tästä on kysymys, meidän täytyy saada kuntakenttään sellaista voimaa, että pystytään turvaamaan kansalaisten palvelut.

Sosiaali- ja terveyspoliittinen ministerityöryhmä tarkensi tänään linjauksia riittävän laajasta väestöpohjasta peruspalveluiden takaamiseksi. Linjauksen pohjalta selvityshenkilöryhmä tekee työtään sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen tueksi.

Suosittelemme sinulle