Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Laajakaistapäivitykset pimentävät televisioita - katsoja maksaa ongelmansa itse

Uuden laajakaistateknologian asennukset ovat pimentäneet lukuisia antennitelevisioita ympäri maata. Televisioita häiritsee Datamen uusi teknologia, jonka teknologia hyydytti Elisan kaapeliverkon Jyväskylässä joulukuun alussa. Aiemmin puolestaan DNA:n HD-tekniikka häiritsi tv-kuvaa Ylivieskan suunnalla.

Ei signaalia
Laajakaista-asennukset ovat haitanneet televisiolähetyksiä ympäri maata. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Timo Nykyri
Avaa Yle-sovelluksessa

Datame-yhtiö vaihtoi marraskuussa tukiasemansa uuteen CDMA-teknologiaan. Seurauksena oli lukuisia häiriöitä ympäri maata. Yleisradion teknisessä neuvonnassa ongelmat näkyivät pian.

- Sen jälkeen kun Datame teki muutokset palaute on lisääntynyt noin 40 prosenttia. Voidaan siis olettaa, että tuo lisäys on Datamen aiheuttamia häiriöitä, kerrotaan Yleltä.

Ongelma syntyy, kun antenniin kytketty televisio on sopivan lähellä tukiasemaa. Laajakaistan signaali on lähellä tv-taajuuksia. Ongelmasta päästään eroon suodattimilla. Vaikka ongelma ei ole itse aiheutettu, vajaan sadan euron suodattimen ja sen asennuksen television omistajan on maksettava itse. Virallisia valituksia on tullut kymmeniä, todellinen ongelmien luku lienee selvästi suurempi.

JK Asennuspalvelun Jukka Karjalainen kertoo, että kainuulaisen Vaalan kunnan alueella hänellä on työn alla kolme häiriötapausta, joiden hän uskoo johtuvan Datamen laajakaistauudistuksesta.

Asiaa tiedusteltaessa Datame kehottaa kääntymään antenniliikkeiden puoleen, josta kerrotaan että suodattimet käyvät kaupaksi.

- Joka päivä näitä menee, kerrotaan esimerkiksi Laatuantenni.fi:stä.

Viestintäviraston tulkinnan mukaan laskun maksaa tv-katsoja

Viestintäviraston mukaan ongelma ei ole uusi laajakaistatekniikka vaan esimerkiksi tv-vastaanottojärjestelmissä käytetyt laajakaistaiset vahvistimet, joita on asenneltu vuosien varrella.

- Viestintävirasto ei suosittele, että laajakaistaisia vahvistimia käytettäisiin. On monen sattuman summa, miten nämä häiriötilanteet syntyvät, toteaa radioverkkoyksikön päällikkö Heidi Himmanen Viestintävirastosta.

Sadoilla television katsojilla on edessään taas uusi 100-200 euron kuluerä. Valmisteilla on lakialoite, jonka mukaan operaattori olisi vastuussa aiheuttamistaan häiriöistä. Asia on keskusteluttanut eduskunnassakin, sillä useimman oikeustajuun ei mene se, että jos naapurin koira puree jalkasi verille, syy on se että housusi ovat liian ohuet.

Suosittelemme sinulle