Hyppää sisältöön

Lääkäri: Insuliinin pakkovaihtoon liittyy riskejä

Lääketeollisuuden ja ministeriön hintakiista on viemässä Kela-korvaukset Levemir-merkkiseltä insuliinilta, joka on erittäin yleisesti käytetty. Diabeteslääkäri Pirkko Korsoff sanoo, että insuliinin vaihtaminen sisältää riskin hoitotasapainon heikentymisestä.

Kuva: Juha-Pekka Huotari / Yle
Antti Laakso

Kymmenilletuhansille diabeetikoille on tulossa pakkomuutos hoitoon: Kela-korvaus Levemir-merkkiseltä insuliinilta poistuu kesällä, koska lääkeyhtiö ei ole suostunut laskemaan lääkkeen hintaa sosiaali- ja terveysministeriön vaatimalla tavalla. Taustalla on kiistely yhden prosentin hinnanalennuksesta.

Levemir-insuliinia ovat käyttäneet kymmenettuhannet diabeetikot. Sitä on pidetty hyödyllisenä erityisesti lasten hoidossa.

- Esimerkiksi liikunnallisten diabeetikoiden hoidossa on käytetty Levemir-insuliinia, sanoo diabeteslääkäri Pirkko Korsoff Satakunnan keskussairaalasta.

Liikunta on diabeteksen hoidossa tärkeimpiä keinoja hyvän sokeritasapainon saavuttamiseksi.

Hoitotasapaino voi heikentyä muutoksessa

Ilman insuliinia ykköstyypin diabeetikot kuolevat hyvin nopeasti. Diabeteksen hoito on aina yksilöllistä, joten eräät insuliinit sopivat joillekin diabeetikoille, toiset laadut toisille.

Diabetesliitto on arvostellut muutosta ja vaatinut osapuolia löytämään ratkaisun kiistaan. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että diabeetikot joutuvat vaihtamaan insuliinia. Näin ollen sairaaloihin ja terveyskeskuksiin kasautuu paineita.

Lääkärit joutuvat kirjoittamaan uudet reseptit, ja diabeetikot joutuvat stressaavaan operaatioon, kun hoitotasapaino on etsittävä uudelleen aiemmasta poikkeavan insuliinin kanssa.

- Muutos vaatii potilaalta paljon mittauksia ja omaa säätöä. Tämä muutos vie pikkuisen enemmän resursseja myös terveydenhoidolta, koska insuliinin vaihtaminen vaatii lääkärikäynnin. Lääkäri vaihtaa lääkkeen, ja diabeteshoitaja auttaa oikean insuliiniannoksen löytämisessä, diabeteslääkäri Korsoff sanoo.

Osalla potilaista hoito saattaa heikentyä pysyvästi

Pirkko Korsoffin mukaan insuliinin vaihtamisessa on aina riskejä, vaikka isolle osalle potilaista ei tulekaan vakavia ongelmia ja osalla muutos sujuu hyvin helposti.

- Sokeritasapaino voi heiketä tilapäisesti, kun etsitään oikeaa annosta. Yleensä kyllä löydetään oikea annos, mutta insuliinityypeillä on hienoisia eroja. Jotkut potilaat ovat hyötyneet nyt korvauksen menettävästä insuliinista niin, että aivan yhtä hyvään hoitotasapainoon ei päästä muilla insuliineilla. Mutta sitä ei voida vielä sanoa varmasti, ennen kuin nähdään tuloksia, Korsoff sanoo.

Diabeteksen hoidon järjestäminen vaihtelee paikkakunnasta toiseen. Eräillä paikkakunnilla hoito on keskitetty keskussairaaloihin tai erityisille diabetespoliklinikoille, kun taas toisilla paikkakunnilla diabetesta hoidetaan normaaleissa terveyskeskuksissa. Niissä ei välttämättä ole diabeteshoidon erityisosaamista.

Suosittelemme sinulle