Hyppää sisältöön

Brittielokuva saa äänitehosteensa Suomesta

Kun piakkoin valmistuvan brittielokuvan Filthin päähenkilö pahoinpidellään brutaalisti, iskujen, potkujen ja muiden taistelun tiimellyksen äänien alkuperä on Suomessa, Kokkolan suurteollisuusalueella. Siellä toimii Heikki Kossin H5 Film Sound -studio.

Heikki Kossi tekee foley-ääntä kohtaukseen, jossa tupakantuhkaa leijailee hihalle.
Heikki Kossi tekee foley-ääntä kohtaukseen, jossa tupakantuhkaa leijailee hihalle. Kuva: Ismo Vähäsarja / Yle
Ismo Vähäsarja

Suomen johtavaksi elokuvien ääniartistiksi noussut Heikki Kossi on reilun kymmenen vuoden aikana tehnyt äänitehosteita yli sataan elokuvaan ja tv-sarjaan. Hänen filmografiansa listaa muun muassa joukon Vares-filmejä sekä kansainvälistäkin kiinnostusta herättäneitä elokuvia kuten _Rare Exports _ja Puhdistus. Myös Risto Räppääjä -elokuvien värikäs äänimaailma on syntynyt pitkälti Kokkolassa.

Vaikka pääosa Kossin tuotannosta kuullaankin kotimaisissa elokuvissa, tilaustöitä on alkanut tulla myös ulkomailta, esimerkkeinä ruotsalainen_ Johan Falk_ -sarja sekä vastikään nimenomaan äänityöstään British Independent Film Awardin saanut Berberian Sound Studio, joka avasi oven myös_ Filth_-elokuvan äänitöiden saamiselle Suomeen.

Elokuva-alalla näytöt ja suhteet ratkaisevat

Filth perustuu skottikirjailija Irvine Welshin Paska-nimellä suomennettuun romaaniin. Pääosia näyttelevät James McAvoy (X-Men, Sovitus), Jamie Bell (Tintin seikkailut, King Kong) ja Jim Broadbent (Harry Potter, Crying Game).

Heikki Kossi on silminnähden innostunut Filth-elokuvan tuotantoarvoista.

- Kaikesta huokuu brittielokuvan pitkä perinne. Kameratyöskentelystä, kuvien sommittelusta, kuvaleikkauksesta, jopa näyttelijäntyöstä. Välillä tippakin tulee linssiin kun katselee James McAvoyn suoritusta, vaikka elokuvan on nähnyt kymmeniä kertoja.

Mahdollisuudet vielä isompiin ympyröihin ovat ilmassa, mutta Kossi pitää jalat maassa.

Haluan tehdä isoja elokuvia, mutta en halua muuttaa Amerikkaan

- Aina voi haaveilla, mutta jokainen työ pitää tehdä hyvin, koska vasta se voi poikia seuraavan. On turha tuuletella isoja nimiä, kun laatu on aina niin monesta asiasta kiinni. Toinen asia on se, että kyllä minä haluan tehdä isoja elokuvia, mutta en halua muuttaa Amerikkaan, hän sanoo.

Angry Birdsistä Rölliin

Vaikka kansainvälinen elokuvatuotanto keskittyy metropoleihin, nykytekniikka mahdollistaa työskentelyn myös kaukana suurista kaupungeista.

Syksyllä 2012 Kokkolassa on tehty muun muassa suomalaista luontodokumenttia_ Metsän tarina_, jonka ensi-ilta on joulun välipäivinä. Heikki Kossin äänijäljet ovat tarttuneet myös muun muassa valmisteilla olevaan tanskalaiseen hirviökauhuelokuvaan sekä uutena aluevaltauksena peleihin.

- Rovio tilasi ääniä _Angry Birds Star Wars_in Cinematic Traileriin. Muitakin töitä on tekeillä suomalaisten pelifirmojen kanssa, mutta niistä ei voi sanoa mitään, Kossi vaikenee salassapitosääntöihin vedoten.

Vuodenvaihteen tienoilla Kossi uppoutuu suomalaiseen satumaailmaan, kun helmikuussa teattereihin saapuvan_ Rölli ja kultainen avain_ -filmin äänityöt alkavat.

- _Rölli_ssä ympyrä tavallaan sulkeutuu. Aloitin urani Taavi Vartian ohjaamassa tv-sarjassa Pertsa ja Kilu. Nyt Taavi ohjaa uuden _Rölli_n.

Suosittelemme sinulle