Hyppää sisältöön

"Viimeinen hullutus: Isä pelaa nelivuotiaan kanssa K18-peliä"

Kymmenvuotias poika toivoo joulupukille kirjoittamassaan kirjeessä K18-tietokonepeliä. Listaa toteuttava aikuinen saattaa heittäytyä joulun alla löperöksi ja lahja sujahtaa pukinpussiin. Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen painaa jarrua ja perää vanhempia noudattamaan ikärajoja.

Tietokonepeli
Kuva: YLE
Tapio Pukkila

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen ottaa esimerkiksi alakoulu- ja yläkouluikäiset pojat, joiden toivelistalle on kirjattu tarkka toive ja tietokonepelin nimi. Hän pohtii, että yksi tekijä vanhempien tietämättömyyteen saattaa olla siinä, että vanhemmilla ei ole omasta lapsuudesta kokemuksia esimerkiksi tietokonepeleistä.

- Lapsi sanoo, että haluan tuon pelin ja vanhemmat ajattelevat, että ahaa, se haluaa tuon, kun kavereillakin on. Vanhemmat ostavat pelin, eivätkä huomaa tai kiinnitä huomiota lainmukaisiin  ikärajoituksiin.

- Viimeinen hullutus, jonka minä olen kuullut, on että nelivuotias lapsi pelaa isänsä kanssa K18-peliä. Silloin on isältä hämärtynyt täysin ymmärrys siitä, minkälaista peliä lapsi tarvitsee tai mistä hänelle on hyötyä tai mitä hän ei missään nimessä tarvitse. Eli tässä viihde-elektroniikan hankinnassa järki käteen!

Lapsen pitää kokea myös pettymyksiä

Lapselle pitäisi myös uskaltaa tuottaa pettymyksiä?

Nelivuotias lapsi pelaa isänsä kanssa K18-peliä. Silloin on isältä hämärtynyt täysin ymmärrys siitä,  minkälaista peliä lapsi tarvitsee tai mistä hänelle on hyötyä.

- Ehdottomasti, lastenpsykiatri Sinkkonen sanoo.

Perheessä olisi myös hyvä puhua paljon ennen joulua pelisäännöt selviksi. Silloin turhautumat ja pettymykset on koettu jo hyvissä ajoin ennen juhlapäivää.

- Ettei sitten tule itku ja iso parku jouluaattona, jolloin kaikilta menee juhlailo.   

Sinkkonen perää tiukkuutta vanhemmilta, kun kuulee tarinoita siitä,  että "parhaalla kaverilla kadun toisella puolella ei ole mitään rajoituksia."

- Silloin pitää sanoa,  että ei kiinnosta. Muuta kuin siinä tapauksessa, että siihenkin pitäisi puuttua. Mutta se ei ole peruste sille, että meidänkin perheessä voi fuskata.

Suosittelemme sinulle