Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Ampuja surmasi 20 lasta ja kuusi aikuista alakoulussa Yhdysvalloissa

Poliisi vahvisti tiedotustilaisuudessa, että epäilty ampuja on kuollut ja vaaraa ei enää ole koulussa. Kyseessä on yksi tuhoisimmista kouluammuskeluista Yhdysvalloissa.

Anne Orjala
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvalloissa Connecticutin osavaltiossa sijaitsevassa alakoulussa on ammuttu. Ammuskelussa kuoli 27 ihmistä, mukaan lukien epäilty ampuja. Poliisin mukaan ampuja surmasi koulussa 20 lasta ja kuusi aikuista, minkä lisäksi hän surmasi äitinsä. Ampuja kuoli itse poliisioperaation aikana. Ammuskelu sattui Sandy Hookin koulussa Newtownin kaupungissa.

Presidentti Barack Obama sanoi pitämässään puheessa, että surmansa saaneet lapset olivat 5 - 10-vuotiaita. Lapsista 18 kuoli koulussa ja kaksi myöhemmin sairaalassa saamiinsa vammoihin.

CNN:n mukaan koulun rehtori ja psykologi olivat kuolonuhrien joukossa.

Poliisi vahvisti tiedotustilaisuudessa, että ampujaksi epäilty on kuollut ja koulussa ei ole enää vaaraa. Poliisin mukaan hän kuoli poliisioperaation aikana rakennuksen sisällä. Tiedossa ei ole, surmasiko epäilty itsensä vai kuoliko hän poliisin luoteihin.

Poliisin mukaan suurin osa ammuskeluista tapahtui koulun yhdessä osassa, kahdessa huoneessa.

Silminnäkijöiden mukaan monet vanhemmat eivät vielä tunteja tapahtuneen jälkeen tienneet lastensa kohtalosta.

Nimettömänä pysyttelevän viranomaisen mukaan epäilty ampuja olisi 20-vuotias mies, jolla oli yhteyksiä kouluun. Epäillyllä oli ainakin kaksi käsiasetta ja yksi 223-kaliiberinen kivääri. Hän oli pukeutunut luotiliiveihin.

Silminnäkijöiden ovat arvelleet, että laukauksia ammuttiin ainakin 100.

Muut koulut suljettiin

Ampuminen tapahtui perjantaina aamulla paikallista aikaa. Poliisi tutki koulun läpikotaisin saatuaan tiedon ammuskelusta ja evakuoi lapset.

Paikalla on ollut ambulansseja, poliiseja sekä vanhempia. Silminnäkijöiden mukaan lapset ja opettajat olivat tärisseet ja itkeneet tullessaan ulos rakennuksesta. Alueen muut koulut suljettiin varotoimena. 

Rauhallisena pidetyssä Newtownin kaupungissa on noin 27 000 asukasta ja se sijaitsee noin 130 kilometrin päässä New Yorkin kaupungista. Koulun lähellä sijaitsee myös kolme muuta alakoulua.

Korjattu 15.12.: Ampujaksi epäilty ei surmannut isäänsä. Äiti löytyi kuolleena kotoaan, häntä ei surmattu koulussa.

Suosittelemme