Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Obama haluaa toimia, jotta kouluampumiset olisivat estettävissä

Presidentti Obaman mukaan maassa on tapahtunut vastaavanlaisia tragedioita aivan liikaa, ja nyt on mietittävä koko kansakunnan voimin, miten ne estetään. Eilen perjantaina Connecticutissa tapahtunut kouluammuskelu on herättänyt samalla kiivasta keskustelua Yhdysvaltojen aselaeista.

Barack Obama pyyhkii kyyneleitä puhujankorokkeella.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama pyyhki kyyneleitä puhuessaan Connecticutin kouluampumisen jälkeen Valkoisessa talossa. Kuva: Mandel Ngan / AFP / Lehtikuva
Hanna Hanhinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Connecticutissa Yhdysvalloissa tapahtunut kouluammuskelu on herättänyt kiivaan keskustelun maan aselaeista. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama painotti perjantaina tunteikkaassa puheessaan, että ihmisten on yhdistyttävä ja mietittävä, miten kouluampumiset ovat estettävissä.

Obama sanoi, että  samankaltaisia tragedioita on ollut maassa liikaa, eikä niitä saa vastaisuudessa enää tapahtua. Hän ei suoraan ottanut kantaa, mitä voimassa oleville aselaeille pitäisi tehdä.

Obama toisti sanomansa lauantaisessa puheessaan, mutta ei edelleenkään tarkentanut, mitä hänen mielestään pitäisi tehdä. Puheessaan hän myös kehotti tukemaan niitä, jotka menettivät läheisiään kouluammuskelussa.

New Yorkin pormestari Michael Bloomberg kannusti presidenttiä ottamaan asian puheeksi kongressissa huolimatta republikaanien todennäköisestä vastarinnasta. Myös demokraattien kongressiedustajan Jerrold Nadlerin mukaan nyt jos koskaan on aika keskustella aseilla tehdystä väkivallasta.

- Emme voi hyväksyä tapahtunutta yhtenä osana amerikkalaisten elämää, Nadler lausui.

Myöhemmin perjantaina arviolta 200 mielenosoittajaa kokoontui Valkoisen talon eteen Washingtonissa vaatimaan presidentiltä toimia aselakien tiukentamiseksi.

Aselakien muuttamisella on oltava maan kongressin hyväksyntä. Tähän mennessä republikaanit ovat vastustaneet aselakeihin esitettyjä muutosehdotuksia.

Connecticutin kouluammuskelussa kuoli 27 ihmistä, joista 20 oli lapsia.

Suosittelemme