Hyppää sisältöön

Yksiötä isompi asunto huonosti vuokralle maaseutukylässä

Vuokrataloyhtiöiden mukaan palveluiden heikkeneminen heijastuu vuokramarkkinoille. Esimerkiksi perheille sopivat kolmiot ja sitä isommat asunnot jäävät monella maaseutualueella vuokraamatta, koska kysyntää ei ole.

Tyhjä asunto.
Kuva: Heidi Törnroos / Yle
Kati Myöhänen

Maaseutukylien isoihin vuokra-asuntoihin on monin paikoin vaikeuksia löytää vuokralaisia. Yksiöt ja osittain myös kaksiot menevät vuokralle vielä melko helposti, mutta sitä suurempien asuntojen vuokraaminen varsinkin kerrostaloista on vaikeaa. Kuopion vuokrataloyhtiön Niiralan Kulman mukaan perheasunnot alkavat jäädä maaseutukylillä tyhjilleen, kun palvelut heikkenevät. 

Eiväthän perheet halua asua siellä, mistä palvelut karkaavat.

Sirpa Rissanen

- Esimerkiksi Kuopion Vehmersalmella olemme tiukasti yrittäneet vuokrata neljän huoneen ja keittiön asuntoa, mutta vuokralaista ei ole löytynyt. Eiväthän perheet halua asua siellä, mistä palvelut karkaavat. Pienempiin asuntoihin kyllä löytyy yksinasuvia vuokralaisia, sanoo Niiralan Kulman maaseutuasuntoja vuokraava asukassihteeri Sirpa Rissanen.

- Myös yksityisillä vuokramarkkinoilla on kuulemani mukaan sama tilanne, hän jatkaa.

Niiralan Kulman toimitusjohtajan Kari Keräsen mukaan isompien vuokra-asuntojen kanssa kilpailevat lisäksi myytävät asunnot.

- Yli 80 neliön asunnossa vuokrakulut alkavat olla sitä luokkaa, että ihmiset miettivät vaihtoehtona oman asunnon ostamista, toteaa Keränen.

Nilsiässä vuokra-asuntoja pistetään myyntiin

Myös Nilsiässä liki kaikki kunnan yksiöt, kaksiot ja vanhusten asunnot on kyllä vuokrattu mutta kolmioita on vapaana lukuisia. Kiinteistö Oy Nilsiän Vuokratalojen toimitusjohtajan Petri Raution mukaan yhtiö varautuu tilanteeseen pistämällä parikymmentä vuokra-asuntoa myyntiin.

- Vuodenvaihteessa perustamme asunto-osakeyhtiön, jotta voimme ruveta myymään osakkeita yksityisille. Myyntiin menee 21 nykyistä vuokra-asuntoa, ja näistä kuusi, seitsemän on jo varattu, Rautio sanoo.

Nilsiässä vuokra-asuntomarkkinoihin vaikuttaa myös Tahkon matkailukeskus. Matkailualueen rakentamisen huippuvuosina rakennusmiehet asuttivat paikalliset vuokra-asunnot niin, ettei yhtään asuntoa ollut vapaana.

Suosittelemme sinulle