Hyppää sisältöön

Lapin poliittiset nuoret yhteisrintamaan

Lapin poliittiset nuorisojärjestöt ovat sopineet yhteistyöstä ammatilliseen koulutukseen kohdistuvien leikkausten torjumiseksi. Nuorisojärjestöjen mukaan uhka Lapin koulutukselle on niin vakava, että kaikkien lappilaisten vaikuttajien on nyt sysättävä erimielisyydet sivuun.

- Ammattikoulutusleikkausten torjuminen on koko maakunnan asia, jossa puoluerajoilla ei ole merkitystä. Olemme kaikki huolissamme leikkausten vaikutuksista niin nuorten syrjäytymiseen kuin lappilaisten yritysten ja kuntien työvoimatarpeisiin.

Nuoret aikovat olla yhteydessä puolueidensa kansanedustajiin, osallistua mielenilmauksiin, jakaa tietoa ja järjestää yhteistyötapaamisia eri toimijoiden kesken.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on esittänyt, että Lapin ammatillisen koulutuksen aloituspaikoista vähennettäisiin neljäsosa vuoteen 2016 mennessä. Opiskelijamäärä putoaisi 1700:lla.

- Ministeriön esitys perustuu puhtaasti ikäluokkakehitykseen, joka ei kerro koko totuutta Lapista. Aloituspaikat ovat täynnä ja työllisyysnäkymät hyvät. Jos esitys totetuu, sadat nuoret jäävät ilman koulutusta tai joutuvat muuttamaan satojen kilometrien päähän etelään. Tämä ei sovi hallituksen ajaman nuorten yhteiskuntatakuun henkeen. Yhteiskuntatakuu kuuluu myös lappilaisille nuorille, puolueiden lappilaiset nuorisojärjestöt toteavat.

Yhteistyösopimuksen ovat allekirjoittaneet Maria-Riitta Järvelä Pohjois-Suomen Demarinuorista, Teppo Säkkinen Lapin Keskustanuorista, Matti Pinola Lapin Perussuomalaisten nuorista,  Isabelle Ballester Lapin Kokoomusnuorista, Petrus Kauppinen Lapin Vasemmistonuorista sekä Eveliina Paksuniemi Lapin Vihreistä nuorista ja opiskelijoista.

Suosittelemme sinulle