Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Espoo haluaa uuden sopimuksen Kansallisoopperan tuesta

Espoo on päättänyt irtisanoa Suomen Kansallisoopperan tukisopimuksen. Nykyinen sopimus on voimassa ensi vuoden loppuun. Aikaisemmin sopimuksen irtisanomisesta ja uusista neuvotteluista on päätetty Vantaalla.

Suomen Kansallisooppera ja oopperatalon portti, jossa sana "Ooppera" kohokirjaimin.
Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle
Minna Rinta-Tassi
Avaa Yle-sovelluksessa

Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Markus Torkki painottaa, että Espoon kaupunki ei ole kokonaan lopettamassa taloudellista tukeaan oopperalle.

Vakaa tahtomme on, että Kansallisoopperan toimintaedellytykset säilyvät hyvänä

Markus Torkki

-Vakaa tahtomme on, että Kansallisoopperan toimintaedellytykset säilyvät hyvänä. Nyt halutaan neuvotella rahoitusjatkosta, hän sanoo.

Espoon kaupunginhallitus päätti maanantaina  kaupunginhallituksen kokouksessa irtisanoa sopimuksen pääkaupunkiseudun kaupunkien osallistumisesta Suomen Kansallisoopperan käyttökustannuksiin. Sopimus päättyy vuoden 2013 lopussa.

Espoo on päätöksellään samoilla linjoilla kuin Vantaa. Kaupungeissa uskotaan, että valtionosuus tulee pienenemään ja samalla kuntien osuus kustannuksista kasvaa.

-Uudet neuvottelut halutaan käynnistää kaikkien osapuolten kanssa sen takia, että oopperan rahoittajia ovat olleet valtio ja kaupungit. Kun valtio on vähentämässä rahoitusosuuttaan, halutaan keskustella siitä, miten käyttökustannuksiin jatkossa osallistutaan, Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markus Torkki toteaa.

Kuntien tuki yli viisi miljoonaa euroa

Pääkaupunkiseudun kunnat ovat osallistuneet vuosikymmeniä oopperan käyttökustannuksiin. Nykyinen tuki on yhteensä 5,5 miljoonaa euroa vuodessa. Helsingin prosenttiosuus tuesta on 67,3, Espoon 20, Vantaan 11 ja Kauniaisten 1,4 prosenttia sovitusta vustussummasta.

Vantaa päätti jo aikaisemmin sopimuksen irtisanomisesta.

-Emme halua, että Kansallisoopperan tukeminen päättyy, vaan on haluttu katsoa, millä muotoa sitä jatketaan, sanoo Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen.

Taustalla on Vantaan kovat säästöpaineet kaupungin rajun velkataakan vuoksi.

-Meillä on talous- ja velkaohjelma, jonka mukaan kaikki yhteistyösopimukset tulee arvioida uudestaan,  oopperan sopimus on osa niistä.

-Pidän henkilökohtaisesti Kansallisoopperaa instituutiona tärkeänä ja tukemisen arvoisena, Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen muistuttaa.

Oopperan tukeminen on tarpeellista. Kunnillakin on omalta osalta tarve turvata sen toimintaedellytykset

Torsten Widén

Kauniaisissa odotetaan

Kauniaisissakin neuvotteluja tuesta pidetään tarpeellisena. Kaupunginhallituksessa asiasta on keskusteltu, mutta päätöstä sopimuksen irtisanomisesta ei ole tehty.

-Oopperan tukeminen on tarpeellista. Kunnillakin on omalta osalta tarve turvata sen toimintaedellytykset. Ensi vuonna tulee neuvoteltavaksi, millä summalla, sanoo Kauniaisten kaupunginjohtaja Torsten Widén.

Helsingin kaupunginhallituksessa asia ei ole ollut esillä.

Suosittelemme