Hyppää sisältöön

Ihmiskaupasta vankeustuomioita

Vietnamilainen työntekijä teki tamperelaisessa ravintolassa ylipitkiä työpäiviä alhaisella palkalla ja ilman viikoittaisia vapaita. Oikeus katsoi hänen olleen kielitaidottomuutensa vuoksi täysin kahden ihmiskaupasta tuomitun työnantajansa armoilla.

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut Tampereella toimivan vietnamislaisravintolan taustahenkilöt vankeusrangaistuksiin muun muassa ihmiskaupasta.

Tuomitut palkkasivat työntekijän Vietnamista vuoden 2010 lopulla. Tälle luvattiin 1 000 euron kuukausipalkka ja oma erillinen huone asumiseen. Työaikojen ei mainittu olevan pidempiä kuin kotimaassa.

Luvattu arki paljastui Suomessa karuksi. Oman huoneen sijasta työntekijä nukkui tuomittujen keittiön nurkassa. Hän joutui työskentelemään vähintään 13,5 tuntia seitsemänä päivänä viikossa. Vapaapäiviä oli vain jouluna ja juhannuksena. Vuosilomaa ei kertynyt.

Kolmen ensimmäisen kuukauden jälkeen palkkaa alennettiin alimmillaan 700 euroon kuussa.

Tuomittujen laskettiin jättäneen palkkoja maksamatta kaikkiaan yli 111 000 euroa.

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi työntekijän olleen käytännössä tuomittujen armoilla kielitaidottomuutensa vuoksi.

Toinen vastaaja tuomittiin puolentoista vuoden vankeuteen ihmiskaupasta ja toinen runsaan kahden vuoden vankeuteen muun muassa ihmiskaupasta, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta.

Suosittelemme sinulle