Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Ainutlaatuinen terveyskeskusmalli herättää toiveita Tikkakoskella

Tikkakoskella vallinneeseen lääkäripulaan halutaan löytää apua sitouttamalla henkilöstö osakkuudella terveysasemaan. Osuuskuntamallilsta on saatu hyviä kokemuksia muualta maailmasta, mutta Suomessa se olisi ainutlaatuinen.

Tikkakosken terveysaseman sisätilaa.
Kuva: Yle Keski-Suomi
Titta Puurunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tikkakosken terveysasemalle kaavailtu osuuskuntamalli herättää kiinnostusta. Osuuskuntamallista on saatu hyviä kokemuksia jo muualla maailmassa.

Tikkakoskella vallinneeseen lääkäripulaan halutaan löytää apua ulkoistamisen sijaan henkilöstön osakkuudesta terveysasemaan. Potilaat ottaisivat uuden osuuskuntamallin avoimin mielin vastaan.

- Minä olisin tyytyväinen siihen. Jos lääkärit ryhtyvät osaikkaiksi, niin totta kai ne pysyy paremmin täällä, sanoo tikkakoskelainen Leena Toivanen.

Ainutlaatuinen Suomessa, maailmalta hyviä kokemuksia

Terveyspalveluiden tuottaminen osuuskuntamallilla olisi uutta koko maassa. Osuuskunnan omistajiksi voisivat tulla kaupunki selkeästi suuremmalla ja terveysaseman henkilöstö pienellä osuudella.

Mallissa ei tähdättäisi pääomalle saatavaan voittoon vaan edun ja hyödyn tuottamiseen osuuskunnan jäsenille, sanoo yleislääketieteen professori ja tuleva Jyväskylän kaupungin perusturvalautakunnan puheenjohtaja Mauno Vanhala.

- Jos siinä sivussa toiminnasta tulee ylijäämää, se on mahdollista jakaa. Tekemällä työt hyvin on osuuskuntamallissa mahdollista saada pitkäaikaisen tuloksen perusteella henkilökohtaisia kannustimia.

Osuuskuntamallista saattaisi löytyä myös resepti terveyskeskuslääkärien työssäviihtymiseen ja jaksamiseen. Osuuskunta saisi päättää, minkälaisissa olosuhteissa sen jäsenet työskentelevät, Vanhala toteaa.

Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa osuuskuntamallista on saatu rohkaisevia tuloksia. Iso-Britanniassa myös asukkaiden on ollut mahdollista osallistua osuuskuntaan. Tämä on johtanut muun muassa tupakan polton vähenemiseen.

Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden vastuualuejohtaja Jarmo J. Koski näkee uudessa mallissa mahdollisuuksia.

- Uutena tuottamismallina se on lähtökohtaisesti mielenkiintoinen. Käytännön asiat ovat siinä vielä kohtuullisen isolla kysymysmerkillä. Kaikkea huomioon otettavaa ei tiedetä, koska terveydenhuollon piirissä osuuskuntamallia ei ole missään toteutettu.

Koski näkee osuuskuntamallin ainakin kokeilemisen arvoisena.

Suosittelemme