Hyppää sisältöön

Rigoberta Menchú: Mayat syrjäytettiin päättyvän kalenterin juhlinnasta

Maailmanlopun turistit ovat vaeltaneet mayojen pyhille paikoille eri puolille Keski-Amerikkaa todistamaan maya-kalenterin merkittävää päivää perjantaina. Samaan aikaan mayat itse elävät syrjittyinä ja köyhyydessä.

Maya-kulttuurin esittelyä Mexico Cityn kulttuurimessuilla marraskuun lopulla. Kuva: Alex Cruz / EPA

Yli tuhat vuotta sitten maya-kulttuuri oli Amerikkojen rikkaimpia kulttuureja tarkkoine kalentereineen ja hienoine hieroglyfikirjoituksineen.

Tänä päivänä Meksikon ja Keski-Amerikan mayat ovat köyhiä ja syrjittyjä etnisen taustansa vuoksi.

Mayoja elää miljoonia Meksikossa, Guatemalassa, El Salvadorissa, Belizessä ja Hondurasissa. Lisäksi heidän vertaan virtaa lähes kaikkein keskiamerikkalaisten suonissa.

Guatemalassa on peräti 21 maya-kansaa, joilla kaikilla on oma kielensä. Maan 14-miljoonaisesta väestöstä noin puolet kuuluu alkuperäiskansoihin.

Neljä viidestä Guatemalan mayasta elää köyhyydessä. Heillä ei yleensä ole pääsyä koulutukseen ja terveyspalveluihin. Monet heistä eivät puhu maan virallista kieltä espanjaa, eikä heidän kieliään tunnusteta virallisesti.

Vain muutama vuosikymmen sitten Guatemalan  alkuperäisväestö joutui kansanmurhan kohteeksi sisällissodassa, joka kesti neljä vuosikymmentä ja päättyi vuonna 1996. Järjestelmällisen vainon uhrina 200 000 mayaa murhattiin.

Murhattujen joukossa oli Rigoberta Menchún perhe. Menchú itse selvisi hengissä, ja sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1992.

Luvassa uusi alku

Hänen mielestään maya-kalenterin merkittävän päivän vietto on mennyt hakoteille.

- Alkuperäisväestön hengellisinä johtajina emme hyväksy sitä, miten joulukuun 21. päivää juhlitaan virallisesti. Emme myöskään hyväksy sitä, miten kulttuuriamme esitellään ulospäin ilman meidän omaa osallisuuttamme.

Maailmanlopputuristeja on virrannut mayojen pyhille paikoille eri puolille Meksikoa ja Keski-Amerikkaa todistamaan sitä, kuinka maya-kalenterin mukainen yli 5000 vuotta kestänyt ajanjakso päättyy perjantaina. Päivämäärä on synnyttänyt kokonaisen viihdeteollisuuden haaran kirjoineen ja elokuvineen.

Mayat itse eivät puhu maailmanlopusta, ja he odottavat päivämäärää tyynen rauhallisesti. He tietävät, ettei joulukuun 21. päivä tuo muutoksia heidän asemaansa.

- Meidän uskomuksemme mukaan nyt vain päättyy yksi aikakausi ja alkaa toinen. Emme me usko, että se toisi mukanaan mitään äkillistä katastrofia. Ehkä joitain muutoksia, ehkä ei, sanoo guatemalalainen maya-pappi Pedro Uicab May.

Suosittelemme sinulle