Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kilpailuvirasto esittää Valiolle 70 miljoonan euron sakkoja

Virasto syyttää Valiota erittäin vakavasta kilpailulain vastaisesta menettelystä.

Valion rasvattoman maidon hintalappu ruokakaupassa.
Kuva: Yle
Teija Santaharju,
Sara Rigatelli,
Jaakko Mannermaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Kilpailuvirasto esittää, että markkinaoikeus määrää Valiolle 70 miljoonan euron sakot määräävän aseman väärinkäytöstä perusmaitojen ja tukkumyynnin markkinoilla.

Virasto on myös määrännyt Valion lopettamaan kolme vuotta jatkuneen kilpailulain vastaisen menettelyn.

Viraston selvitysten mukaan Valion ylimmässä johdossa tehtiin helmikuussa 2010 strateginen päätös siitä, että yhtiö pyrkii poistamaan kilpailun perusmaitojen markkinoilla. Maaliskuussa tukkuhinnat pudotettiin alle kustannusten.

- Kilpailuviraston hallussa olevien Valion sisäisten asiakirjojen mukaan Valion johdossa tehtiin ratkaisuja, että kilpailu pitäisi loppua. Tämän jälkeen Valio päätti laskea maidon myyntihintansa kustannukset huomattavasti alittavalle epäterveen alhaiselle tasolle, kertoo ylijohtaja Timo Mattila Kilpailuvirastosta.

Mattilan mukaan alihinnoittelun tavoitteena oli viedä Arla Ingmanin ja muiden kilpailijoiden asiakkaista valtaosa, saavuttaa markkinoilla miltei monopoliasema ja sen jälkeen nostaa hinta kilpailtua tasoa korkeammalle.

Näin Valio on syyllistynyt erittäin vakavaan kilpailulain vastaiseen menettelyyn kuluttajien aseman hankaloittamiseksi, Kilpailuvirasto sanoo. Myös pienmeijerit ovat kärsineet Valion ns. saalistushinnoittelusta.

Kilpailuvirasto pääsi jäljille Valion toimista tekemällä tarkastuksia yhtiön toimitiloihin. Selvitykset kestivät yli kaksi vuotta.

Mattila arvioi, että markkinaoikeuden ratkaisua saataneen odottaa ainakin vuoteen 2014.

Suosittelemme