Hyppää sisältöön

Maailmanlopun odotus saa ihmiset juhlatuulelle eri puolilla maailmaa

Mayakalenterin uuden ajanlaskun alkaminen on hyödyttänyt ainakin monia matkailuyrittäjiä eri puolilla maailmaa.

Maya-shamaanit suorittavat maailmanlopun rituaalia Perussa.
Eri puolilla maailmaa kokoonnuttiin maailmanlopun tunnelmissa mayakalenterin pitkän ajanjakson päättyessä.

Tänään perjantaina eri puolilla maailmaa kokoonnutaan maailmanlopun tunnelmissa mayakalenterin pitkän ajanjakson päättyessä. Meksikon viranomaiset ennustavat jopa 200 000 matkailijan saapuvan Chichen Itzan mayakaupunkiin päivän vuoksi.

21. joulukuuta 2012 merkitsee 5125 vuoden ajanjakson päättymistä mayojen pitkän kalenterin mukaan. Päivämäärä on viimeinen 13 baktunista eli kalenterin ajanjaksoista. Tämän on tulkittu merkitsevän maailmanloppua.

Arvioiden mukaan noin seitsemän miljoonaa mayaa elää edelleen Meksikossa, Guatemalassa ja muualla Keski-Amerikassa.

Putin tietää maailmanlopun ajankohdan

Eri puolilla maailmaa päivän voi ottaa vastaan esimerkiksi bunkkerissa juhlien. Muun muassa Venäjällä on myyty yli 750 euron hintaisia lippuja lähellä Moskovan Kremliä sijaitsevaan 50-luvulla rakennettu bunkkeriin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ehätti kuitenkin jo perjantaina ilmoittamaan tietävänsä, koska maailma loppuu. Siihen kuluu Putinin mukaan vielä 4,5 miljardia vuotta. Putin perusteli ennusteensa Auringon toimintaan. Tuolloin Auringon arvioidaan muuttuvan valkoiseksi kääpiöksi.

Kiinassa liki tuhat ihmistä on pidätetty viikon aikana eri puolilla maata. Kaikkivaltias Jumala -lahkoon kuuluvia ihmisiä on syytetty maailmanlopun lietsomisesta. Ryhmä tunnetaan myös Kiinan kommunistisen puolueen vastustamisesta.

Kiista maailmanlopun vuorista

Ranskassa puolestaan Pyreneiden vuoristossa sijaitseva kylä on joutunut maailmanlopun huhujen kouriin. Kylän liepeillä sijaitsevan vuoren arvellaan olevan maailman ainoa paikka, josta lähestyvää maailmanloppua voi paeta, sillä vuoren takana huhutaan olevan jättimäinen ufo.

Pelastukseen pääsevät kuitenkin vain harvat, sillä Ranskan sotilaspoliisit, osa ratsain, ovat sulkeneet kylän ulkopuolisilta maailmanloppuintoilijoilta. Kylän parisensataa asukasta ovat raivoissaan, kun heidän rauhaansa on häiritty moisilla huhuilla.

Serbiassa kehotetaan unohtamaan ranskalaisvuori, sillä ainoa pelastus on Rtanjvuori, pyramidinmuotoinen huippu, joka jo aiemmin on kerännyt ympärilleen kulttimainetta. Tarinan mukaan vuoreen on vangittu ilkeä noita, joka vapautuu vuoreen tuomiopäivänä iskevän tulipallon vuoksi. Vuoreen jäävä aukko on siten ainoa turvapaikka, kun noita tuhoaa maailman.

Britanniassa taas monet ovat kokoontuneet Stonehengen kiviympyrään "maailmanlopunjuhliin", jotka sattuvat samaan aikaan kuin talvipäivänseisahdus. Britannian päädruidi Arthur Uther Pendragon sanoi odottavansa paikalle paljon normaalia suurempaa osanottajamäärää. Druidin mukaan kyse ei kuitenkaan ole maailmanlopusta, sillä druidien mukaan aika jatkuu sykleinä, ja kyseessä on uusi alku.

Suosittelemme sinulle