Hyppää sisältöön

Kouluammuskelu on saanut amerikkalaiset hamstraamaan aseita

Vanhemmat ostavat lapsilleen myös panssaroituja selkäreppuja, vaikka niiden antamasta suojasta ei ole takeita.

Ron Moon esittelee Smith & Wesson AR15 -tyyppistä M&P15-kivääriä asemyymälässään Tuckerissa, Gerogian osavaltiossa, 19. joulukuuta.
Ron Moon esitteli Smith & Wesson AR15 -tyyppistä M&P15-kivääriä asemyymälässään Tuckerissa, Georgian osavaltiossa, 19. joulukuuta. Kuva: Erik S. Lesser / EPA
Marika Kataja-Lian

Viime perjantain kouluammuskelu on saanut aseiden myyntiin ennätysmäisiä piikkejä Yhdysvalloissa. Myyntiä on lisännyt myös puheet aselain mahdollisesta tiukentumisesta.

Aseiden myynti nousee normaalistikin joukkoampumisien jälkeen, mutta Connecticutin verilöylyn seurauksena aseita on myyty ennätyksellisen paljon. Coloradon osavaltiossa rikottiin kaikkien aikojen ennätys myyntilupatarkastuksissa päivää ammunnan jälkeen. Ennätyksiä tarkastuksissa tehtiin myös muiden muassa Nevadassa, Tennesseessä, Kaliforniassa ja Virginiassa.

Erityisesti puoliautomaattiaseiden myynti on vilkastunut. Julkisuudessa on keskusteltu siitä, että osan puoliautomaattiaseista kieltävä laki tulisi uudelleen voimaan, mikä on saanut aseharrastajat hamstraamaan juuri näitä aseita.

Connecticutin ampujan käyttämän kiväärin kaltaisia aseita on myyty erityisen paljon.

Myös panssaroitujen selkäreppujen myynti on kasvanut roimasti, kertovat niitä valmistavat yritykset. Panssarireppupaketti maksaa noin 400 dollaria.

Panssarilevy asetetaan selkärepun sisälle suojaamaan lasta luodeilta. Panssari suojelee kuitenkin ainoastaan käsiaseiden luodeilta, ei sen tyyppisen kiväärin, jota kouluampuja käytti. Valmistajat eivät myöskään takaa, että panssarireppu todella suojaisi lasta tositilanteessa.

Esimerkiksi Salt Lake Cityn yhdessä aseliikkeessä panssarireppuja myytiin parisataa pelkästään keskiviikon aikana.

Suosittelemme sinulle