Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Niinistö: Suomella ei varaa ylemmyydentunteeseen

Presidentti Sauli Niinistö varoittaa suomalaisia ylemmyydentunteesta kansainvälisissä yhteyksissä. Niinistön mielestä hienojen aatteiden sijasta Suomen pitäisi suosia käytännön yhteistyötä ja viedä maailmalle esimerkiksi suomalaista peruskoulua.

Pekka Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Murskatappio YK:n lokakuisessa äänestyksessä turvaneuvoston jäsenistä yllätti, ehkä jopa järkytti ulkopolitiikan johtoa.

Presidentti Sauli Niinistö löytää tappion syitä pohjoismaisesta esiintymistavasta.

- Minusta kannattaa nyt huomata se, että myös Ruotsille kävi vähän köppösesti ihmisoikeusneuvoston äänestyksessä, jolloin he hävisivät myöskin Kreikalle. Ja kun ajatellaan Ruotsin mainetta ihmisoikeuskysymyksissä, niin ei se nyt ainakaan huono ole. Päinvastoin, Niinistö sanoo.

Hyvien asioiden esittäminen ei riitä, jos asiat tuodaan esille väärällä tavalla. Ylhäältäpäin tulevien neuvojen sijasta pitäisi tarjota enemmän käytännön apua.

- Mutta entäpä jos me alkaisimmekin tarjota sellaista mallia, että me olemme mukana parantamassa yhteiskuntia esittämällä konkreettisen mallin - esimerkiksi peruskoulu olisi eräs sellainen - kertomalla, että me olemme valmiita tässä käytännön asiassa olemaan rakentamassa teille uutta demokratiaa.

Presidentillä on maailmalta mukaviakin muistoja.

- Kyllä minä mielelläni kuulisin uudelleen, eräs japanilainen pankkiiri kerran, kun ministerinä kävin sieltä lainoja hakemassa, katsoi asiakseen yhtäkkiä tokaista, että kyllä teidän suomalaisten kanssa on sitten hyvä asioida, kun te ette katso ylhäältäpäin. Minä olin siihen aikaan aika vaatimaton mies, ehkä se johtui siitä. Ei vaatimattomuuskaan ole huono piirre kansainvälisissä yhteyksissä, Niinistö pohtii.

Suosittelemme