Hyppää sisältöön

Lapinpöllö saalisti auton

Myyrä tai mersu - samapa se, tuumi lapinpöllö joulun aatonaattona Kaakamossa. Hyökkäyksen seurauksena tien pientareella oli pöllö tajuttomana ja auton kuljettaja äimän käkenä.

Kuva: Aliisa Vesa

"Iso lintu!", huusi tyttäreni. Samalla huomasin suuren tumman varjon iskeytyvän auton kylkeen. Kyyristyin kuin väistääkseni ja samassa kolahti. Jarrut pohjaan, auto tien pientareelle ja katsomaan, mikä se oli.

Vajavaisista ornitologiopinnoistani huolimatta, mutta paikalle pysähtyneen kanssa-autoilijan avustuksella, päädyin lajitunnistuksessani lapinpöllöön. Lintu makasi tajuttomana tiellä. Otin sen syliini.

Pöllö katsoi minua silmät suurena, mutta samassa silmät muljahtivat nurin ja lintu retkahti veltoksi. Naamani oli liikaa lintuparalle.

Ensiapua ja etsintää

Mitä pitäisi tehdä? Päätin soittaa pöllöspesialisti Matti Suopajärvelle. Ei vastausta. Tytöllä kiire töihin ja itsellä kiekkotreeneihin. Haenko pahvilaatikon ja otan tajuttoman pöllön talteen? Ei, en jätä väliin kiekkotreenejä - ensimmäisiä viiteen vuoteen.

Kuva: Matti Suopajärvi

Pyörittelin pöllöä käsissäni ja ihmettelin sen jalkoja. Ne olivat kuin koiran tassut. Kärsiikö pöllöraukka? Pitäisikö lopettaa sen kärsimykset ja taittaa sen niskat? Pirmanto soikoon, kun se Matti ei vastannut.

Päätin asettaa pöllön istualleen hangelle tien varteen. Jos se on siinä vielä kun palaan, niin haen laatikon ja otan sen talteen. Pitäisikö soittaa Ranuan eläinpuistoon?

Katoaminen ja löytyminen

Kun parin tunnin kuluttua palasin, lintu oli kadonnut. Ei siiven jälkiä, ei myllerrettyä hankea. Kymmenen metrin päässä oli havuja, mutta ne olivatkin vain kuusivarkaan jäljiltä. Mitä oli tapahtunut?

Soitin ensimmäisenä arkena taas Suopajärven Matille. Nyt onnisti. "Siekö se olitki?", oli Matin ensimmäinen kommentti.

- Se on nyt Raumolla Kasalan Markun luona koiran kuljetushäkissä. Me ollaan ruokittu sitä myyrillä ja yritetty lennättää sitä. Pöllö tuntuu olevan muuten kunnossa, mutta sen toinen pupilli ei reagoi valoon eikä se lähde oikein lentoon. Oiskohan sillä joku kallovamma, ihmetteli Suopajärvi.

Matti ja Markku olivat yrittäneet lennättää sitä pariin otteeseen. Ensimmäisellä kerralla se ei lentänyt kuin muutaman kymmenen metriä. Toisella kerralla meni satakunta metriä lentäen ja toinen satanen juosten.

"To be continued"

Nyt pöllön annetaan toipua ja lihoa pakastetuilla myyrillä muutaman päivän ajan. Heti vuoden alussa alkavat lentoharjoitukset. Toiveena on, että ensilento kantaa lapinpöllön takaisin omalle reviirilleen.

- Mutta kihlojen kera eli rengas jalassa, toteaa vuoden rengastajaksikin valittu Matti Suopajärvi.

Yle Perämeri seuraa lapinpöllön toipumista ja on paikalla seuraavissa lentoharjoituksissa.

Suosittelemme sinulle