Hyppää sisältöön

Shellin öljynporauslautta karahti kiville Alaskassa

Rantaan ajautuneesta porauslautasta ei ole havaittu vuotavan öljyä mereen. Lautta oli matkalla Alaskan öljykentiltä etelään huoltoa varten.

Kulluk-lautta meressä.
Kulluk-öljynporauslauttaa oltiin hinaamassa Beaufortinmereltä talvihuoltoon Seattleen, kun se irtosi hinaajastaan ja jäi ajelehtimaan. Lähde: CBS

Rajussa myrskyssä hinauksesta irronnut öljynporauslautta Kulluk ajautui rantakiville maanantai-iltana Alaskan rannikolla. Lautasta ei tiettävästi vuoda öljyä mereen. Myrsky on kuitenkin estänyt pelastusmiehistöä laskeutumasta lautalle.

Kullukia oltiin hinaamassa Beaufortinmereltä talvihuoltoon Seattleen, kun se irtosi hinaajastaan ja jäi ajelehtimaan. Tuulen voimakkuus oli puuskissa liki 30 metriä sekunnissa, ja merialueella mitattiin yli kymmenmetrisiä aaltoja. Lautta ajautui rantaan Kodiakinsaaren lähistöllä Alaskan etelärannikolla.

Öljyvuotoa ei havaittu

Yhdysvaltain rannikkovartiosto lensi lautan yli helikopterilla ja lentokoneella, eikä siitä havaittu vuotavan öljyä mereen. Kullukilla on noin 500 kuutiometriä dieselöljyä. Aluksessa on kaksoisrunko. Lautan 18-henkinen miehistö evakuoitiin jo lauantaina.

Porauslautta Kulluk osallistui syys-lokakuussa koeporauksiin Beaufortinmerellä. Vuonna 1983 rakennettu alus oli määrä romuttaa jo 2005, mutta Shell on sittemmin sijoittanut sen korjauksiin ja parannuksiin yli 200 miljoonaa euroa.

Greenpeace varoittaa ympäristötuhoista

Arktisen alueen öljynporauksen vastustajien mukaan tapaus on osoitus vaikeissa olosuhteissa tehtävän porauksen riskeistä. Suomen Greenpeacen mukaan onnettomuus olisi ollut katastrofaalinen, jos se olisi sattunut vaikeissa jääoloissa Beaufortinmerellä. Kodiakinsaaren liepeillä meri ei ole jäässä.

Greenpeace järjesti keväällä mielenilmauksia vastustaakseen suomalaisten jäänmurtajien vuokraamista avustamaan Shellin öljynporaushankkeissa Alaskan pohjoispuolella. Suomesta poraushankkeeseen osallistuivat monitoimimurtajat Fennica ja Nordica. Murtajat matkaavat Alaskan öljykentille myös kesinä 2013 ja 2014.

Suosittelemme sinulle