Hyppää sisältöön

Paja luo uutta kansanmusiikkia

Paja on neljän kansanmusiikkia opiskelevan nuoren miehen kokoonpano, jonka musiikista löytyy vivahteita niin rokista kuin punkistakin.

Kuva: Ruut Hokkanen
Milla Holm

Uuskansanmusiikkiyhtye Paja hyödyntää musiikkia luodessa kokemuksiaan muista musiikkilajeista, kertoo Janne Ojajärvi.

- Uuskansanmusiikissa on vaikutteita populaarimusiikista ja se on perinteistä kansanmusiikkia kokeilevampaa.

- Ehkä suurin tekijä mikä tekee meidän musiikista uuskansanmusiikkia on, että se on meidän säveltämää. Se ei ole arkistojen kätköistä kaivettua vaan se on tehty tässä päivässä, Niko Pentikäinen jatkaa.

Kappaleet yhteistyön tulos

Pajan musiikki syntyy yhteistyönä, kaikki tekevät musiikkia ja sovituksista vastataan yhdessä, selvittää Niko Pentikäinen.

Uuskansanmusiikissa on vaikutteita populaarimusiikista ja se on perinteistä kansanmusiikkia kokeilevampaa.

Janne Ojajärvi

- Kuka biisin sattuukaan tekemään tuo sen treeneihin ja sitten sitä katsotaan yhdessä. Sovitukset tehdään koko bändin voimin.

Pajan musiikissa kuuluu lukuisa määrä erilaisia soittimia. Tuttujen huuliharpun, viulun, huilun ja kitaran lisäksi tarkkakorvaiset voivat tunnistaa myös torupillin, banjon ja mandoliinin tai irkku bouzoukin soinnin. Instrumentaalikappaleiden lisäksi osaa yhtyeen kappaleista höystää laulu.

Yhteinen opinahjo yhdistää

Paja on neljän kansanmusiikkia Karelia -ammattikorkeakoulussa opiskelevan nuoren miehen kokoonpano. Pentikäisen ja Ojajärven lisäksi yhteessä soittavat Esa Satomaa ja Taavi Kervinen. Jokaisen muusikon hyppysissä pysyy useampi kuin yksi soitin.

Tulevaisuuden haaveissa häämöttää oman EP:n teko. Se valmistuu jo ehkä tulevan kevään aikana. Vaikka tulevaisuus kuljettaisikin miehet eri paikkakunnille koulun päätyttyä, ei se ole yhtyeen loppu.

- Mikään ei estä yhteistä jatkoa vaikka tiet veisivätkin eri kaupunkeihin, vakuuttavat Ojajärvi ja Pentikäinen.

Suosittelemme sinulle