Hyppää sisältöön

Ruben Stiller: Herne nenässä

Haluatteko realistisen kuvan Suomesta vuonna 2013? Katsokaa Umayya Abu-Hannan rasismi-kirjoituksen jälkipyykkiä. Se paljastaa todellisen kansallisen ongelman: liian monella suomalaisella on herne nenässä.

Ruben Stiller
Ruben Stiller Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Ilta-Sanomien päätoimittajan Ulla Appelsinin mielestä Umayya Abu-Hannan kertomukset (siirryt toiseen palveluun) suomalaisesta rasismista ovat prinsessan ja herneen vuoropuhelua (Prinsessa ja herne, IS 31.1.2012 (siirryt toiseen palveluun)). Appelsin esittää meille kiittämättömän Abu-Hannan, joka on päässyt jopa Linnan juhliin, mutta joka tästä huolimatta maalailee synkkää kuvaa suomalaisesta rasismista.

Abu-Hanna on kieltämättä syyllistynyt majesteettirikokseen. Hän ei halua näytellä iloisesti taputtavan maahanmuuttajahylkeen osaa suomalaisen uusnationalismin sirkuksessa.

Hän ei joka toisessa lauseessa kerro, miten paljon rakastaa sotaveteraaneja, Lasse Vireniä ja tämän maan soita ja järviä. Eikä hän osta Ilta-Sanomien erikoisnumeroita, joissa tuoksuu korsu ja sota.

Tämä tietysti kuohuttaa Appelsinia, jonka lehti palaa säännöllisin väliajoin Suuren Isänmaallisen Sodan juoksuhautoihin. Juoksuhaudoista iloisesti kurkistava päätoimittaja näkee isänmaan maineen olevan taas vaarassa, vetää herneen nenäänsä ja leimaa Abu-Hannan diivaksi, joka liioittelee lapseensa kohdistunutta rasismia.

Sellaisia ne ovat, ne huonot maahanmuuttajat.

Ne suuttuvat liikaa lapseensa kohdistuneesta rasismista.

Abu-Hanna on kieltämättä syyllistynyt majesteettirikokseen. [...] Hän ei joka toisessa lauseessa kerro, miten paljon rakastaa sotaveteraaneja, Lasse Vireniä ja tämän maan soita ja järviä.

Ne kehuvat Hollantia Suomen kustannuksella.

Ne kieltäytyvät nöyristelemästä ja kehtaavat väittää, että ovat itse ansainneet paikkansa.

Eivätkä ne edes osta Ilta-Sanomien Marski-erikoisnumeroa.

Ei niihin voi tosiaankaan luottaa.

Ehkä Ilta-Sanomien kannattaisi märehtiä vähemmän sodalla ja keskittyä tutkimaan suomalaisen arjen rasismia. Palataan Ulla sieltä juoksuhaudoista tähän päivään ja katsotaan, mitä esimerkiksi Suomi 24 -sivustolla on kirjoitettu Abu-Hannasta.

Kun olet lukenut asiaa käsitteleviä nettikeskusteluja, kysy itseltäsi uudelleen, liioitteleeko Abu-Hanna. Vieläkö huvittaa leimata hänet liioittelevaksi diivaksi, joka ylireagoi rasistisen mummon puheisiin?

Olisiko Ulla niin, että herne on sittenkin suomalaisen valkoisen uusnationalistin nenässä?

Mikä ihme teitä muuten vaivaa?

Ruben Stiller
Kirjoittaja on toimittaja ja Pressiklubi-ohjelman juontaja

Suosittelemme sinulle