Hyppää sisältöön

Sensuuri sulki uudistusmielisen sivuston Kiinassa

Ehdotukset Kiinan poliittisen järjestelmän uudistamiseksi törmäävät yhä sensuuriin. Viime aikoina sensorit ovat puuttuneet lehtien uudenvuoden kunniaksi esittämään kritiikkiin.

Sensuroitu sivusto läppärin ruudulla.
Estetty sivusto Kuva: AFP / Lehtikuva
Petri Raivio

Kiinan viranomaiset ovat sulkeneet kaksi uudistusmielistä verkkosivustoa, ilmeisesti niissä ehdotettujen poliittisten muutosten takia.

Johtava uudistusmielinen lehti Yanhuang Chunqiu julkaisi taannoin verkkosivuillaan uudenvuoden tervehdyksenä kirjoituksen, jonka mukaan poliittisen järjestelmän uudistamisella on kiire.

Lehden mukaan viranomaiset ovat peruneet sivuston rekisteröitymisen ilmoittamatta syytä. Sivun paikalla on internetissä piirretty poliisin kuva ja viesti, jossa kerrotaan sivuston sulkemisesta.

Kirjoitus on kuitenkin yhä saatavilla internetissä lehden Weibo-mikroblogin kautta.

- Poliittiset uudistukset ovat jääneet jälkeen talousuudistuksista, mikä on johtanut yhä pahempiin väärinkäytöksiin. Tämä on kerryttänyt sosiaalisen epävakauden aineksia, kirjoitus toteaa.

Eilen torstaina sensuuri puuttui viikkolehti Nanfang zhoumon uudenvuoden artikkeliin, jossa toivottiin perustuslaillisen järjestyksen unelman toteutumista Kiinassa. Lehden toimittajien mukaan paikallinen sensori korvasi kirjoituksen toisella.

Kiinan hallitseva kommunistinen puolue ei ole osoittanut merkkejä poliittisista uudistuksista tai sananvapauden laajentamisesta puoluejohdon vaihtumisesta huolimatta. Puolueen johtoon valittiin marraskuussa Xi Jinping, joka nimitettäneen keväällä Kiinan presidentiksi.

Kiina sijoittui viime vuonna sijalle 174 kansainvälisen toimittajajärjestön Reporters Without Bordersin sananvapausvertailussa, jossa oli mukana 179 maata.

Suosittelemme sinulle