Hyppää sisältöön

Sieppauksilla on pitkät perinteet Jemenissä

Akatemiatutkija Susanne Dahlgrenin mukaan sieppaukset ovat Jemenissä tavanomaisia. Heimot kohtelevat siepattuja hyvin, ja vankien vapauttamiseen on vakiintuneet käytännöt.

Jemenin pääkaupunki Sanaa. Kuva: Yahya Arhab / EPA
Petri Raivio

Suomalaispariskunnan ja itävaltalaismiehen sieppauksen takana on viranomaislähteiden mukaan Bani Dhebian -heimo. Tutkijaa tieto ei yllätä, sillä heimo on tunnettu sieppauksista.

- Tämä on hirveän pitkä perinne tämän heimon parissa ottaa panttivankeja, ei pelkästään ulkomaalaisia vaan myös paikallisia, sanoi akatemiatutkija Susanne Dahlgren Helsingin yliopistosta Yle Radio 1:n Ykkösaamussa tänään tiistaina.

- He hallitsevat omaa aluettaan, heillä on oma aseistus ja oma armeija. Keskusvalta ei ulotu tälle alueelle, Dahlgren sanoo.

Jemeniä pitkään seurannut tutkija kävi kymmenisen vuotta sitten vuoristoisella Khawlanin alueella, jossa panttivankien arvellaan olevan.

- Automme molemmin puolin oli armeijan saattue, jossa kuormurin avolavalla oli iso tykki. Se kertoo siitä, millainen alue se on, Dahlgren sanoo.

Sieppaukset arkipäivää

Terrorismitutkija Leena Malkin mukaan on helpotus, että sieppausten takana on ilmeisesti heimo eikä terroristijärjestö al Qaida. Heimosieppaukset ovat poikkeuksetta päättyneet panttivankien vapauttamiseen.

- Jemenissä kidnappauksia tapahtuu aika paljon ja siihen on ihan institutionalisoitunut menetelmä, miten niitä neuvotellaan, yliopistolehtori Malkki Helsingin yliopistosta sanoi Ykkösaamussa.

Malkki huomauttaa, että sieppaukset ovat varsin laaja ilmiö maissa, joissa keskushallinto on heikko.

- Kidnappaukset ovat erittäin vanha kaupankäynnin tapa, hän sanoo.

- Jemenin ja Pakistanin kaltaisilla alueilla on vuosisatojen perinne, että otetaan panttivanki esimerkiksi naapuriheimosta tai naapurisuvusta ja sillä kiristetään neuvotteluasemia, Dahlgren sanoo.

Jemen on maa, jossa ei pysty ennustamaan koskaan mitään.

Susanne Dahlgren

Ulkomaalaisten sieppaukset ovat Jemenissä uudempaa perua. Dahlgren sanoo, että suomalaispariskunnan ja itävaltalaismiehen sieppauspaikasta Sanaan keskustasta on ennenkin käyty hakemassa ulkomaalaisia.

Siepatuilla tuskin vaaraa

Tutkijoiden mukaan panttivangeilla ei pitäisi olla suurempaa vaaraa, jos sieppauksen takana todella on heimo eikä terroristijärjestö.

- Heimo kohtelee heitä vieraina. Heille tuodaan ruokaa ja juomaa ja kohdellaan hyvin, eikä pidetä sidottuna, Dahlgren sanoo.

Hänen mukaansa vaaroja liittyy ainoastaan tilanteeseen, jossa neuvottelut epäonnistuvat ja hallitus turvautuu aseelliseen voimaan vankien vapauttamiseksi. Tämä on kuitenkin epätodennäköistä, koska keskusvallalla ei ole ollut tapana hyökätä heimoalueille.

Vapautuminen "varmaa"

Dahlgrenin mukaan on käytännössä varmaa, että siepatut saadaan vapautettua. Sieppauksen venyminen kuitenkin kertoo siitä, että tapauksen syyt ovat monimutkaiset. Kolme vuotta sitten Bani Dhebian vapautti sieppaamansa saksalaisperheen viiden päivän jälkeen.

- On mahdollista että tämä kestää pidempään. Tai sitten ei. Jemen on maa, jossa ei pysty ennustamaan koskaan mitään, Dahlgren sanoo.

Suosittelemme sinulle